ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Η Τουρκία τα έχει κάνει όλα λάθος – Θα υπάρξουν συνέπειες

Σχοινάς: Η Τουρκία τα έχει κάνει όλα λάθος – Θα υπάρξουν συνέπειες
(Francois Walschaerts, Pool via AP)

«Η Τουρκία τα έχει κάνει όλα λάθος και τους έχει βάλει όλους απέναντι στην Ευρώπη και όχι μόνο»: αυτό δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας παράλληλα πως «θα υπάρξουν συνέπειες».

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οι συνέπειες δεν θα είναι μόνο βραχυπρόθεσμες αλλά και μεσοπρόθεσμες γιατί θα οδηγήσουν σε συνολικό επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της Ευρώπης και των ΗΠΑ με την Άγκυρα.

«Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση, το πρώτο ημίχρονο θα παιχτεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, αλλά πρέπει να δούμε αυτή τη διαδικασία λίγο πιο ευρυγώνια, γιατί θα έχει βάθος χρόνου» τόνισε ο κ. Σχοινάς, αναφερόμενος στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε, παράλληλα, πως για την Ελλάδα είναι μεγάλη κατάκτηση το γεγονός ότι τα ζητήματα με την Τουρκία έχουν τεθεί σε ευρωτουρκικό και όχι ελληνοτουρκικό επίπεδο, καθώς κάτι τέτοιο «ισχυροποιεί και μεγεθύνει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και μας δίνει μεγάλη διπλωματική ισχύ».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «χριστουγεννιάτικο μποναμά» την έγκριση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Εξήγησε, παράλληλα, πως όλα τα κράτη έχουν έτοιμες διαδικασίες και σχέδια εμβολιασμού αμέσως μετά το «πράσινο φως», ώστε να ξεκινήσουν τα εμβόλια το συντομότερο και μέχρι τον Ιούνιο να υπάρχει μια επαρκής κάλυψη στην Ευρώπη.

«Η έγκριση και η είσοδος των εμβολίων στην αγορά είναι μια απόφαση που δεν είναι στα χέρια των πολιτικών και σωστά. Είναι στα χέρια ανεξάρτητων οργανισμών, στην Ευρώπη στα χέρια του Ευρωπαϊκό Οργανισμού Φαρμάκων με έδρα το Άμστερνταμ. Αυτοί είναι οι ειδικοί. Πιστεύω ότι η έγκρισή τους θα έρθει σαν χριστουγεννιάτικος μποναμάς, γύρω στα Χριστούγεννα, και αμέσως μετά, σε χρόνο ρεκόρ, η Επιτροπή απλώς θα επιβεβαιώσει την έγκριση και θα τεθούν σε εφαρμογή τα εθνικά σχέδια εμβολιασμών που τα έχουμε λάβει όλα από τα κράτη-μέλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς.

Σχολιάζοντας την ασφάλεια των εμβολίων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως η Ε.Ε. δεν πρόκειται να αδειοδοτήσει και να κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά ένα εμβόλιο που δεν είναι ασφαλές.

Χαρακτήρισε μάλιστα, «πολύ δύσκολη εμπειρία» την περιπέτειά του με τον κορωνοϊό, σημειώνοντας ωστόσο πως ευτυχώς την έχει αφήσει πίσω.

«Αλλά το θεωρώ εξωφρενικό να υπάρχουν ακόμα όσοι πολλοί συμπολίτες μας, να βλέπουν την τραγωδία, και ακόμα να έχουν αυτές τις αχαρακτήριστες σκέψεις ότι είναι ένα ψέμα, μια συνωμοσία» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ