ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αντιπολίτευση ζητάει απαγόρευση ιστοσελίδων εκδικητικής πορνογραφίας

Η αντιπολίτευση ζητάει απαγόρευση ιστοσελίδων εκδικητικής πορνογραφίας
AP Photos

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ζητάνε την απαγόρευση των ιστοσελίδων εκδικητικής πορνογραφίας.

Το ζήτημα προέκυψε μετά την διαδικτυακή καμπάνια ενάντια σε ιστοσελίδα όπου αναρτούνταν προσωπικές φωτογραφίες γυναικών εν αγνοία τους κι ενάντια στη θέλησή τους. Τελικά η ιστοσελίδα κατέβηκε μετά από καταιγισμό ηλεκτρονικών αναφορών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοβουλίες για τη δίωξη των υπευθύνων και την απαγόρευση ιστοσελίδων, τόσο με καταγγελία στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου με κατάθεση ερώτησης αναλαμβάνουν τρεις τομεάρχες της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Ειρήνη Αγαθοπούλου, αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης και Μάριος Κάτσης, τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι:

«Είναι καθήκον μας, να υπερασπιστούμε τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, να αναδείξουμε τους υπεύθυνους που τα καταπατούν, να εμποδίσουμε την εγκληματική δράση, να υπερασπιστούμε τους συμπολίτες μας, γυναίκες αλλά και άνδρες, που πέφτουν θύματα εκβιασμών και εκδίκησης, μέσω ανώνυμης, παράνομης χρήσης του διαδικτύου.»

Προστίθεται ότι:

«Σε αυτό το πλαίσιο καταθέτουμε τις επόμενες ημέρες καταγγελία στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας για την ανεύρεση των υπευθύνων και την απαγόρευση δημοσιοποίησης του εκβιαστικού περιεχομένου και ερώτηση στο Κοινοβούλιο για τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα αλλά και για την αντιμετώπιση αντίστοιχων παράνομων ενεργειών. Στόχος μας να απαγορεύονται «άμεσα» η συγκεκριμένη και οι αντίστοιχες ιστοσελίδες τουλάχιστον στη χώρα μας. Παράλληλα πρέπει να αποκλειστεί και η πρόσβαση μέσω άλλης χώρας οπότε η Ε.Ε. με τη συνδρομή του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ΕNISA) που εδρεύει στην Αθήνα, να ασκήσει το συμβουλευτικό και συντονιστικό του ρόλο στο να αντιμετωπιστεί πανευρωπαϊκά αυτό το ντροπιαστικό φαινόμενο.»

Αποτρόπαιη πράξη

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνει:

«Η αποτρόπαια πράξη της δημοσιοποίησης σε ιστοσελίδα φωτογραφιών με προσωπικές στιγμές γυναικών, ανήλικων κοριτσιών και άλλων ανθρώπων, εν αγνοία τους, από “ανώνυμους χρήστες”, αποτελεί ένα ακόμα περιστατικό βιασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που δεν αναπτύσσεται σε κοινωνικό κενό. Είναι η κορυφή του παγόβουνου της αναπαραγωγής απαράδεκτων προτύπων και της εμπορευματοποίησης της σεξουαλικότητας.»

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι:

«Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι η πλειοψηφία των γυναικών, ιδιαίτερα των νέων, παραμένει απροστάτευτη απέναντι στη βία κάθε μορφής. Γι’ αυτό περισσεύει η υποκριτική ευαισθησία των κυβερνήσεων και της ΕΕ για τη δήθεν αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

«Απαιτούμε την άμεση διερεύνηση και παρέμβαση από τις αρμόδιες κρατικές αρχές και την τιμωρία των δραστών.»

Να διωχθούν διαχειριστές και χρήστες

Ο Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, δήλωσε:

«Η ιστοσελίδα που επιτρέπει την ανάρτηση φωτογραφιών και περιεχομένου διαδικτυακής, εκδικητικής πορνογραφίας πρέπει να κατέβει άμεσα και να διωχθούν οι διαχειριστές και οι χρήστες της.

Για ακόμα μία φορά οι ιδιωτικές στιγμές γυναικών και κοριτσιών παραβιάζονται βάναυσα, το υπέρτατο δικαίωμα τους στην ιδιωτικότητα καταλύεται, η σεξουαλική ζωή γίνεται αντικείμενο διασυρμού και εκμετάλλευσης.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος φαίνεται να μην έχει πράξει ακόμα τα όσα θα έπρεπε για το θέμα και οι Εισαγγελικές αρχές δεν έχουν κινηθεί επίσης για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Η πράξη αποτροπιασμού της εκδικητικής πορνογραφίας -ο διαδικτυακός βιασμός- μέσω της δημοσιοποίησης γυμνών φωτογραφιών ατόμων και υλικού από τις προσωπικές τους στιγμές, συνιστά ειδεχθές έγκλημα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ