ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Τα νεκροταφεία, οι ισχυρισμοί για fake news και το μήνυμα από τον Εύοσμο

Κορωνοϊός: Τα νεκροταφεία, οι ισχυρισμοί για fake news και το μήνυμα από τον Εύοσμο
ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Την εβδομάδα που μας πέρασε, τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Associated Press και το Reuters, μετέδωσαν φωτορεπορτάζ από το νεκροταφείο του Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, όπου ανοίγονται τάφοι σε ειδικό σημείο για τα θύματα της ασθένειας Covid.

Τα διεθνής πρακτορεία ακολούθησαν αρκετά ελληνικά πρακτορεία και ΜΜΕ που έκαναν τα δικά τους ρεπορτάζ.

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν, είναι πραγματικά σοκαριστικές και αναδεικνύουν την έκταση της τραγωδίας που ζει η Θεσσαλονίκη και όλη η Βόρεια Ελλάδα.

Ανάλογα ειδικά σημεία γίνονται και σε άλλα νεκροταφεία της χώρας.

Απρόσμενες αντιδράσεις

Ωστόσο, αρκετοί χρήστες του διαδικτύου αμφισβήτησαν τη γνησιότητα του οπτικού υλικού καθώς και των ρεπορτάζ. Ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι το νεκροταφείο δεν βρίσκεται στην Ελλάδα. Άλλοι πάλι είπαν ότι τα ρεπορτάζ είναι fake, προκειμένου να «τρομοκρατηθεί ο κόσμος».

Προφανώς τα ρεπορτάζ είναι απολύτως ακριβή. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τίποτα fake στο ότι ο κορωνοϊός παίρνει 100 ζωές την ημέρα και ότι γίνονται ειδικά τμήματα στα νεκροταφεία για τα θύματά του. Δεν υπάρχει τρόπος να αμφισβητηθούν ούτε το οπτικό υλικό ούτε οι μαρτυρίες. Η δε αμφισβήτησή τους δεν είναι παρά έκφραση ασέβειας στους ανθρώπους που πενθούν τους αγαπημένους τους.

«Να προσέχουμε»

Το CNN Greece συνομίλησε με τον Γρηγόρη Κυριακίδη, αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Δυτικής Θεσσαλονίκης και υπεύθυνου του νεκροταφείου Ευόσμου. Το νεκροταφείο Ευόσμου καλύπτει μέρος του δήμου Θεσσαλονίκης, το δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, το δήμο Παύλου Μελά, το δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Ο κ. Κυριακίδης μας είπε ότι από τον Μάρτιο έως τις αρχές Οκτωβρίου τάφηκαν στο νεκροταφείο Ευόσμου 10 θύματα του κορωνοϊού. Από τις αρχές Οκτωβρίου έως σήμερα έχουν ταφεί 75 άνθρωποι που πέθαναν από Covid.

Η απόφαση να γίνει ειδικό τμήμα του νεκροταφείου για τους νεκρούς από κορωνοϊό, λήφθηκε τόσο για υγειονομικούς όσο και διαχειριστικούς λόγους.

Ο κ. Κυριακίδης είπε ότι όλο το προσωπικό στο νεκροταφείο ζει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές αφού δεν έχει υπάρξει ανάλογο φαινόμενο στο παρελθόν. Το προσωπικό καλείται να εκτελέσει την αποστολή του με απόλυτο σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ταυτόχρονα, βασική του έγνοια είναι να δείξει τον δέοντα σεβασμό στους νεκρούς και τους συγγενείς τους, χωρίς εκπτώσεις λόγω των περιστάσεων.

Ρωτήσαμε τον Γρηγόρη Κυριακίδη ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει, με βάση την εμπειρία του. Μας είπε:

«Το μόνο που έχω να πω, είναι να προσέχουμε. Να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί. Θέλει λίγους μήνες υπομονή ακόμα τώρα που υπάρχει το εμβόλιο και θα εμβολιαστούμε όλοι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ