ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Το αβέβαιο βήμα των Χριστουγέννων – Ανοίγουν τα εποχιακά καταστήματα

Κορωνοϊός: Το αβέβαιο βήμα των Χριστουγέννων – Ανοίγουν τα εποχιακά καταστήματα
ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ανοίγουν ξανά το πρωί της Δευτέρας τα εποχιακά καταστήματα που πουλάνε χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Πρόκειται για την πρώτη κίνηση χαλάρωσης του lockdown, ακριβώς ένα μήνα από την έναρξή του στις 7 Νοεμβρίου. Επιπλέον, συνιστά το πρώτο βήμα για να πάρουν οι μέρες των γιορτών έναν χαρακτήρα που να θυμίζει κάπως τα Χριστούγεννα όπως τα ξέρουμε. Πρόκειται βέβαια για μικρό αριθμό καταστημάτων, περίπου 110 σε όλη τη χώρα.

Τα ψυχικά αποθέματα

Σε συνέντευξή του στο Mega ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε εξηγήσει το σκεπτικό της κυβέρνησης. Ο υπουργός Ανάπτυξης είχε δηλώσει συγκεκριμένα: «Υπήρξε συζήτηση με τους επιστήμονες και τον κ. Τσιόδρα για το αν μπορούμε να πάρουμε αυτό το μικρό ρίσκο. Δε θα αφήσουμε κανέναν πίσω.

Μιλάμε για ανθρώπους που αν δεν πουλήσουν αυτές τις ημέρες, θα ξαναπουλήσουν του χρόνου. Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι μόνο ο κορονοϊός. Αλλιώς θα ήταν όλα απλά. Ανθρώπινη ζωή είναι και τα ψυχικά θέματα, και τα οικονομικά, και να ζήσει η οικογένειά σου.»

«Να μην ανοίξει τίποτα»

Ωστόσο, φαίνεται ότι η κατάσταση παραμένει αβέβαιη. Την Κυριακή η Ελλάδα θρήνησε πάλι τριψήφιο αριθμό θανάτων από κορωνοϊό, 101. Συνολικά, οι νεκροί της πανδημίας ξεπέρασαν τους 3.000. Οι διασωληνωμένοι σημείωσαν μικρή αύξηση, 600 έναντι 594. Αχτίδα ελπίδας είναι σημαντική μείωση των κρουσμάτων που για πρώτη φορά μετά από καιρό, έπεσαν σε τριψήφιο αριθμό. Σήμερα καταγράφηκαν 904 νέα κρούσματα.

Για το σημείο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, είναι ενδεικτικά όσα δήλωσε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος στον Σκάι. Ο κ. Γώγος υποστήριξε ότι:

«Εάν τα υπάρχοντα δεδομένα δεν βελτιωθούν μετά τις 15 του μηνός, ούτε τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άνοιγμα και θα πρέπει να περιμένουμε κάνοντας πολύ προσεκτικά βήματα.»

Ο κ. Γώγος προσέθεσε:

««Με αυτά τα δεδομένα, μέχρι τις 15 του μηνός δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε να ανοίξουμε καταστήματα και λιανεμπόριο γιατί πρέπει να υπάρχει ένα μαξιλάρι για τους νοσηλευόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.»

Πώς θα λειτουργήσουν τα εποχικά καταστήματα

Τα εποχικά καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Το ωράριο λειτουργίας τους είναι από τις 7:00 π.μ. έως τις 8:30 μ.μ..

Στα εποχιακά πηγαίνουμε μεταβαίνουμε με κωδικό SMS 2 ή με συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση για μετάβαση.

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων ισχύουν τα εξής:

  • Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
  • Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.
  • Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
  • Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
  • Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ