ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Τώρα είναι η ώρα της μάχης, όχι της εξεταστικής επιτροπής

Τσίπρας: Τώρα είναι η ώρα της μάχης, όχι της εξεταστικής επιτροπής

Στη σημερινή διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσαν ρ/σ Κόκκινο μαζί με την Αυγή, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε είδηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε εμμέσως πλην σαφώς δημοσιεύματα που έφερναν τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει εξεταστική επιτροπή για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας και την εκατόμβη από τα θύματα. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε για το ζήτημα:

«Η συζήτηση για τις ευθύνες θα συνεχιστεί, θα έχει βάθος χρόνου, οι εγκληματικές ευθύνες είτε της αδράνειας, είτε της αμέλειας, είτε της ιδεοληψίας, θα καταγραφούν. Ωστόσο, δεν είναι τώρα η ώρα να αναζητηθούν. Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε τη μάχη στην πρώτη γραμμή για να προστατεύσουμε τη δημόσια Υγεία και την ανθρώπινη ζωή.»

Η γραμμή

Με την τοποθέτηση αυτή ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε το τοπίο για το πώς θα πολιτευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα. Δηλαδή, η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει ότι «δεν ήταν θέλημα Θεού» να έχουμε τόσα θύματα στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, ενώ θα ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ελλιπή ενίσχυση του ΕΣΥ. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας τόνισε:

«Η ραγδαία επιδείνωση του τελευταίου μήνα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Υπήρξε εφησυχασμός κυρίως από αυτούς που διαχειρίστηκαν με επικοινωνιακό τρόπο και χωρίς σχέδιο, με ερασιτεχνισμό αλλά και ιδεοληψία. Είναι έλλειψη σχεδίου να ανοίγεις τον τουρισμό όπως τον άνοιξες και να έχεις ελλιπή τεστ. Είναι όμως ιδεοληψία που την πληρώνουμε ως χώρα να επιμένεις να μην ενισχύεις το ΕΣΥ, να επιμένεις να μην συνταγογραφείς τα τεστ, να επιμένεις σε πολιτικές που προτάσσουν τα κέρδη των ιδιωτών».

Συστράτευση

Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας καλεί σε συστράτευση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και στέλνει το μήνυμα στα στελέχη ότι δεν πρέπει να δώσουν την εικόνα ότι δεν ενισχύουν την κοινή προσπάθεια. Αυτή η επιλογή του κ. Τσίπρα δεν έρχεται μόνο ως απάντηση στην κριτική της κυβέρνησης ότι επενδύει στην καταστροφή. Φέρει επίσης το αποτύπωμα των φόβων των λοιμοξιωλόγων για την εξέλιξη της πανδημίας. Σε κλειστή σύσκεψη που είχε την περασμένη Παρασκευή ο κ. Τσίπρας με λοιμωξιολόγους, εκφράστηκε ζωηρή ανησυχία για την υγειονομική κατάσταση στην Αθήνα. Τονίστηκε δε ότι αν δεν υπάρξει μεγάλη προσοχή το επόμενο διάστημα «μπορεί η Αθήνα να γίνει Θεσσαλονίκη». Επομένως, απέχουμε πολύ από το τέλος της περιπέτειας. Πέραν του φόβου για το τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, εκτιμήθηκε στην Κομουνδούρου ότι δεν μπορούν να αναζητηθούν οι ευθύνες (που υπάρχουν) την ώρα που πεθαίνουν 100 άνθρωποι την ημέρα.

Το εμβόλιο

Τέλος, έχει σημασία τη τοποθέτηση του κ. Τσίπρα για το εμβόλιο:

«Καλώς να έρθει το εμβόλιο, μην είμαστε μίζεροι. Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν».

Εντούτοις, εκτίμησε ότι: «Η κυβέρνηση κάνει λάθος επικοινωνιακά» που επενδύει τα πάντα μόνο στο εμβόλιο. Το εμβόλιο δεν θα είναι το τέλος της πανδημίας, αλλά ένα εργαλείο. Εάν ξεκινήσει ο εμβολιασμός το Γενάρη χρειαζόμαστε 8 μήνες μέχρι να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και να υπάρξει ανοσία, αφού όποιος εμβολιαστεί θέλει 45 μέρες για την ανοσία.Για αυτόν τον λόγο στο μεσοδιάστημα πρέπει να συνεχίσουμε τις προφυλάξεις, για να μην πάμε σε τρίτο ή τέταρτο κύμα παράλληλα με τον εμβολιασμό.

Πρέπει να υπάρξει επιδημιολογική επιτήρηση, να ενισχυθεί το ΕΣΥ και ο ΕΟΔΥ, καθώς και να γίνει άμεσα συνταγογράφηση των τεστ.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ