ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Η απολιγνιτοποίηση είναι μία επανάσταση

Πέτσας: Η απολιγνιτοποίηση είναι μία επανάσταση
INTIME NEWS

Τη σημασία της επόμενης μέρας στην απολιγνιτοποίηση θέλησε να υπογραμμίσει την Τρίτη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 έκανε λόγο για «μία επανάσταση» και είπε χαρακτηριστικά: «Οι άνθρωποι στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη, μέχρι πρότινος, δεν είχαν καμία "ορατότητα" για το τι θα γίνει όταν βλέπουν τις μονάδες της Δ.Ε.Η. να κλείνουν. Και χθες με τις ανακοινώσεις του κ. Χατζηδάκη απέκτησαν "ορατότητα"».

«Ήταν 500 εκατομμύρια ευρώ η στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας στα προηγούμενα προγράμματα και χθες ανακοινώθηκε ένα πακέτο 5 δισεκατομμυρίων. Όχι θεωρητικό. Δύο δισεκατομμύρια είναι ήδη έτοιμα από 11 επενδυτικά σχέδια. Στη Μεγαλόπολη 500 εκατομμύρια. Αυτό είναι πραγματικά μία επανάσταση», υπογράμμισε - μεταξύ άλλων - ο Στέλιος Πέτσας.

Θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών

Εξάλλου, στην ίδια συνέντευξη, ο ίδιος έδωσε ιευκρινίσεις για τα όσα ανακοινώθηκαν αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς και την εξέλιξη του lockdown ενόψει των Χριστουγέννων .

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η απόφαση για την εστίαση –λουκέτο μέχρι τις 7 Ιανουαρίου- είναι οριστική και σημαίνει πως δεν θα ανοίξουν ούτε τα καφέ ούτε τα εστιατόρια.

«Αυτό έχει να κάνει με το πλέγμα των αποφάσεων με το δεν πρέπει να ανοίξει» τόνισε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:

Επανέλαβε δε, πως οι οριστικές ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, τις εκκλησίες, τα κομμωτήρια αλλά και τις μετακινήσεις αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας.

Εξήγησε δε, πως θα υπάρξει χρόνος να προετοιμαστεί το άνοιγμα της αγοράς.

Αναφορικά με τα SMS, ο κ. Πέτσας είπε πως θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και μετά την απελευθέρωση του λιανεμπορίου, η οποία θα γίνεται με την αποστολή ανάλογου κωδικού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε επίσης πως αυτό που δεν θα επιτραπεί είναι οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες, κυρίως για όσους έχουν εξοχικά.

Από τον κανόνα αυτό αναμένεται να εξαιρεθούν εργαζόμενοι σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές.

«Θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Ας προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε όλοι στη δύσκολη κατάσταση που δε μας επιτρέπει να δούμε τους γονείς ή τα παιδιά μας που είναι σε άλλες περιφέρειες» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος σε παππούδες που είναι μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Σχολίασε δε, πως συγκριτικά με το πρώτο lockdown η κίνηση είναι 20% πιο αυξημένη και τόνισε πως «σκοπός είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων και η διασπορά της νόσου».

Σχετικά με την καραντίνα στην οποία θα υποχρεώνονται όσοι έρχονται από το εξωτερικό, είπε ότι θα μένουν στο σπίτι τους, ενώ εξήγησε ότι πρόκειται για μέτρο που σκοπό έχει την αποτροπή της μετακίνησης από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, αφού χαρακτήρισε «λίγο υπερβολικό κάποιος να φύγει για Αυστρία ή Ελβετία, αν ανοίξουν τα χιονοδρομικά, αφού τα δικά μας είναι κλειστά».

«Θα είναι διαφορετικά αυτά τα Χριστούγεννα» επανέλαβε.

«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας, πρώτον γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους» δήλωσε αναφορικά με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, που αυτή τη στιγμή ξεκινά στις 21:00.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για διεύρυνση που θα ισχύσει το διάστημα των γιορτών, που θα είναι και ανοιχτή η αγορά, που ως φαίνεται θα είναι από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ