ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για τον παιδικό καρκίνο: Η «Ελπίδα» πρωτοπορεί στον αγώνα που δίνουν εκαντοντάδες παιδιά

Μητσοτάκης για τον παιδικό καρκίνο: Η «Ελπίδα» πρωτοπορεί στον αγώνα που δίνουν εκαντοντάδες παιδιά
INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το έργο του Συλλόγου «Ελπίδα» και της πρόεδρου του, Μαριάννας Βαρδινογιάννη, στη μάχη ενάντια στον παιδικό καρκίνο εξήρε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμά του με αφορμή τη διοργάνωση διεθνούς ημερίδας για τον καρκίνο των παιδιών.

«Κάθε πρωτοβουλία εναντίον της μάστιγας του καρκίνου είναι εξ ορισμού σημαντική. Όταν, όμως, αφορά τα παιδιά γίνεται διπλά σημαντική. Και όταν εκδηλώνεται σε συνθήκες πανδημίας, τότε αποκτά και μία επίκαιρη και δραματική ένταση. Αυτή η Ημερίδα της «Ελπίδας», λοιπόν, έχει το ειδικό βάρος της θεματολογίας της. Αλλά και τη φόρτιση της συγκυρίας. Γι’ αυτό και είναι πραγματικά ξεχωριστή», ανέφερε στην αρχή του μηνύματός του ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως «το 1902, στην πρώτη επιστημονική μελέτη για τον καρκίνο στην αρχαία Ελλάδα, ο ακαδημαϊκός Αριστοτέλης Κούζης διαπίστωνε ότι η μάχη εναντίον της νόσου ξεκινά, ήδη, με την εμφάνιση των πρώτων κοινωνιών».

«Στους πολλούς αιώνες που μεσολάβησαν η μάχη αυτή μπορεί να έγινε λιγότερο άνιση. Αλλά δεν κερδήθηκε, ακόμη, οριστικά από τον άνθρωπο. Οι περισσότερες μορφές παιδικού καρκίνου μπορούν, πλέον, να ξεπεραστούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της εξειδικευμένης αντιμετώπισης. Και αυτό θα πρέπει να μας δίνει δύναμη αλλά και να πολλαπλασιάζει τις προσπάθειές μας», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που πάσχουν από νεοπλασματικές παθήσεις εν μέσω κορωνοϊού. «Στις μέρες μας η απειλή του Covid διαμορφώνει πρόσθετες απαιτήσεις για όσους δοκιμάζονται από νεοπλασματικά νοσήματα. Κυρίως για τα παιδιά, που παραμένουν πιο ευάλωτα, καθώς είναι άμεσα εξαρτημένα από την οικογένεια και το ιατρικό προσωπικό».

«Το Σωματείο “Ελπίδα” πρωτοπορεί στον αγώνα που δίνουν εκατοντάδες «μικροί ήρωες» στην πατρίδα μας. Εδώ και χρόνια αποτελεί φάρο του αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, φροντίζοντας όχι μόνο τα παιδιά αλλά και το περιβάλλον τους, τις οικογένειές τους. Αυξάνοντας τις λειτουργίες της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων, όπως και του πρότυπου Ξενώνα της. Αναπροσαρμόζοντας, όμως, τώρα και τις ημερήσιες θεραπείες. Και εφαρμόζοντας ειδικά πρωτόκολλα, ώστε να μηδενιστεί ο κίνδυνος έκθεσης των ασθενών στον κορωνοϊό», είπε.

«Η πανδημία άλλωστε απέδειξε ευρύτερα ότι όταν η κρατική φροντίδα πλαισιώνεται από την αντίστοιχη ιδιωτική, τότε το αποτέλεσμα υπέρ της Υγείας μεγεθύνεται. Και το έργο της “Ελπίδας”, εδώ και τρεις δεκαετίες, δείχνει ακριβώς αυτόν τον δρόμο: Τον δρόμο της συνεργασίας και της προσφοράς. Αξίζουν, λοιπόν, πολλά συγχαρητήρια στην κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη και στους συνεργάτες της. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το μεγαλύτερο όπλο μας κατά του καρκίνου παραμένει η πρόληψη. Η χώρα διαθέτει βεβαίως, από την περασμένη άνοιξη, το Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης “Σπύρος Δοξιάδης”. Την έγκαιρη διάγνωση, όμως, πρέπει να συνοδεύει και η καθολική ευαισθητοποίηση. Ένα μέτωπο στο οποίο, επίσης, Πολιτεία και «Ελπίδα» δίνουν τη μάχη από κοινού».

Καταλήγοντας στο μήνυμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Η πανδημία ελπίζω ότι σύντομα θα νικηθεί, καθώς χάρη στη σκληρή δουλειά των ερευνητών και των επιστημόνων απέχουμε πολύ λίγο από το εμβόλιο. Η μάχη κατά των νεοπλασιών, ωστόσο, θα συνεχιστεί. Με τις δημόσιες δομές ενισχυμένες. Με την κλινική εμπειρία πλουσιότερη. Αλλά και με τα πολλά χρήσιμα συμπεράσματα από την επίπονη διαχείριση του Covid, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Έναν τομέα στον οποίο επίσης η συμβολή της «Ελπίδας» θα είναι καθοριστική. Θα αναμένω, λοιπόν, με ξεχωριστό ενδιαφέρον τα πορίσματα της Ημερίδας σας, σίγουρος για την επιτυχία της. Δίνοντας και πάλι συγχαρητήρια στους πρωταγωνιστές της και απευθύνοντας ευχές για δύναμη και υγεία σε όλους. Και προπαντός στους μικρούς μας ασθενείς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ