ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αποσύρθηκε η τροπολογία για τον 13ο μισθό στους αστυνομικούς

ΣΥΡΙΖΑ: Αποσύρθηκε η τροπολογία για τον 13ο μισθό στους αστυνομικούς

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ  που συνεδρίασε σήμερα με τηλεδιάσκεψη, είχε τυπικά ως μοναδικό θέμα το αντι-σχέδιο Πισσαρίδη που έχει ετοιμάσει η ομάδα τεχνοκρατών του ΣΥΡΙΖΑ υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Σταθάκη,

Πρόκειται για το εναλλακτικό σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το πώς πρέπει να κατανεμηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Ο κ. Σταθάκης ανέλαβε και τη σχετική παρουσίαση, τα δε μέλη του οργάνου δεν είχαν ιδιαίτερες διαφωνίες με το προτεινόμενο κείμενο.

Σε ό,τι αφορά το «σχέδιο Σταθάκη», ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:

«Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του ταμείου ανάκαμψης κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από τις αποτυχημένες συνταγές του σχεδίου Πισσαρίδη. Ένα σχέδιο που είναι σαν να βγήκε από την χρονοκάψουλα της περιόδου 2010-2014 χωρίς τίποτα ουσιαστικά καινούργιο.

Το σχέδιο που θα επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αποτελέσει την βάση ενός ανοιχτού διαλόγου με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.

Κεντρικός άξονας του σχεδίου θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η μείωση των ανισοτήτων. Ο ψηφιακός και πράσινος μετασχηματισμός της οικονομίας μπορεί και πρέπει να γίνει χωρίς να αφήσουμε κανένα πίσω και χωρίς να δημιουργήσουμε νέες ανισότητες. Ακριβώς για αυτό θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της εργασίας και της μείωσης της ανεργίας. Μέσα σε ένα πλαίσιο ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων που παράγουν ασφάλεια.»

Και υπογράμμισε:

«Τέλος κεντρικό στοιχείο του σχεδίου θα αποτελεί η δημιουργία ενός κοινωνικά αποτελεσματικού κράτους. Με έμφαση στις κοινωνικές υπηρεσίες και ειδικά στην αναγέννηση του ΕΣΥ.»

Η τροπολογία

Ωστόσο, τα αίματα άναψαν για ένα ζήτημα που δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη. Μεγάλος αριθμός μελών του Πολιτικού Συμβουλίου άσκησαν σκληρή κριτική στην τροπολογία του κατέθεσε στη Βουλή ο Χρήστος Σπίρτζης για τη χορήγηση στους αστυνομικούς έκτακτου 13ου μισθού ως αναγνώριση στην προσφορά τους στην καταπολέμηση της πανδημίας. Στελέχη όπως οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Μπίστης, Ευκλείδης Τσακαλώτος καταφέρθηκαν εναντίον της τροπολογίας για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί δεν γίνεται να κατατίθεται τέτοια τροπολογία την επόμενη της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «όργιο αστυνομικής αυθαιρεσίας».

Δεύτερον, γιατί δεν γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει προτάσεις για μισθολογικές ενισχύσεις που δεν έχουν καθολικό χαρακτήρα και αφορούν μόνο συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες.

Μετά το Πολιτικό Συμβούλιο, συνεδρίασε το προεδρείο της ΚΟ με αντικείμενο την πρόταση για απόσυρση της τροπολογίας. Τελικά αποφασίστηκε η απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας.

Η εισήγηση Τσίπρα

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τα εξής:

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας. Μέσα σε ένα μήνα και μία εβδομάδα θρηνούμε 2.466 απώλειες. Ακόμα και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή αρνείται να πράξει τα απαραίτητα.

Δηλαδή την συνταγογράφηση των τεστ και την μαζική διεξαγωγή τους για να έχουν επιτέλους, μετά από τόσους μήνες, σωστή εικόνα της διασποράς του ιού οι ειδικοί. Την επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας και την ενίσχυση του ΕΣΥ ειδικά της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Και φυσικά, τις πληρωμές των εφημεριών των υγειονομικών, τις οποίες με θράσος αρνείται η κυβέρνηση που υποκριτικά χειροκροτούσε γιατρούς και νοσηλευτές.

Παράλληλα, τα οικονομικά στοιχεία φανερώνουν μια πραγματική κοινωνική χρεοκοπία. Με ύφεση στο 11,7% στο τρίτο τρίμηνο και με πρόβλεψη για ανάπτυξη το 21 μόλις 0,9% σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Επέλεξε να μην στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, να επιδοτήσει την αναστολή εργασίας και τις μειώσεις μισθών και να αφήσει χωρίς ρευστότητα χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε:

«Η μόνη διέξοδος της κυβέρνησης είναι ο αυταρχισμός και η προσπάθεια να βουλιάξει την πολιτική συζήτηση στον βούρκο. Η επιλογή λάσπης αποτελεί κεντρική επιλογή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι ένας απλός αντιπερισπασμός για την “ανεμελιά” της Πάρνηθας με πάνω από 100 ανθρώπινες απώλειες τη μέρα. Αναδεικνύει τα συνολικά αδιέξοδα της κυβέρνησης μπροστά στην απώλεια ελέγχου της πανδημίας και την οικονομική κατάρρευση.»

Και υπογράμμισε:

«Δική μας ευθύνη είναι με τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση να δώσουμε τη μάχη για την προστασία της κοινωνίας. Δεν θα ακολουθήσουμε τον κ. Μητσοτάκη στον δρόμο του βούρκου κι της λάσπης. Τον αφήνουμε στην συμμαχία του με την δημοσιογραφία του “Μακελειού”.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ