ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν για Αθήνα: Προσπαθούν συνεχώς να αποφύγουν να καθίσουν στο τραπέζι

Ερντογάν για Αθήνα: Προσπαθούν συνεχώς να αποφύγουν να καθίσουν στο τραπέζι
(Turkish Presidency via AP, Pool)

«Στην πραγματικότητα αυτοί προσπαθούν συνεχώς να αποφύγουν να καθίσουν στο τραπέζι, όπως έκαναν και με το κάλεσμα του κ. Στόλτενμπεργκ (σ.σ. του γγ του ΝΑΤΟ). Για παράδειγμα, υπήρχε περίπτωση να γίνει ένα βήμα μεταξύ της Τουρκίας, της Ελλάδας και τη Αλβανίας και δυστυχώς πάλι δεν ήρθαν στο τραπέζι. Κάνουν πολιτική όλο με το ψέμα»: αυτό δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τουρκική προκλητικότητα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και τόνισε:

«Εμείς στεκόμαστε όρθιοι. Και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όσα δικαιώματα έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως θα κάνουμε και με τη “βόρεια Κύπρο”. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στα ζητήματα αυτά. Όμως αν η Ελλάδα ως γείτονας συμπεριφερθεί έντιμα θα συνεχίσουμε να είμαστε στο τραπέζι».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε, επίσης, πως οι όποιες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον χώρας του δεν πρόκειται να την επηρεάσουν σημαντικά.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ δεν έχει ποτέ συμπεριφερθεί με εντιμότητα στην Τουρκία «ούτε έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της».

Έφτασε δε, στο σημείο να υποστηρίξει πως οι τίμιοι και ειλικρινείς ηγέτες του μπλοκ είναι εναντίον των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία.

Στρέφοντας τα «πυρά» του προς τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν είπε πως δεν βρίσκει σωστή τη ρητορική και τις ενέργειες της Ουάσινγκτον αναφορικά με την προμήθεια όπλων.
Μάλιστα, είπε ότι θα συνομιλήσει με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όταν εκείνος αναλάβει την εξουσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ