ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καυγάς Χρυσοχοΐδη - ΣΥΡΙΖΑ για φαινόμενα αστυνομικής βίας

Καυγάς Χρυσοχοΐδη - ΣΥΡΙΖΑ για φαινόμενα αστυνομικής βίας
© Intime p.a.

Άγρια κόντρα Μιχάλη Χρυσοχοΐδη - ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησαν στη Βουλή καταγγελίες για φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να απορρίπτει κατηγορηματικά πως υπάρχει έξαρση αστυνομικής βίας.

Με αφορμή όσα συνέβησαν κατά την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τόσο ο Νίκος Βούτσης όσο και ο Γιάννης Ραγκούσης επέκριναν με δριμύτητα την κυβέρνηση -«αναφύεται ζήτημα δημοκρατίας», είπε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και για «ξεσάλωμα ακροδεξιών θυλάκων εντός της Αστυνομίας» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης ανέφερε πως «εδώ είναι Βουλή, δεν είναι το ανθοπωλείο της γωνίας, ούτε καταγγελτήριο».

Υποστήριξε ότι ο νόμος είναι νόμος και διερωτήθηκε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την αστυνομία να παραβιάσει το νόμο.

«Τι αποκαλείτε ως βία; Τη νόμιμη παρεμπόδιση τέλεσης παράνομης πράξης;», ήταν το ερώτημα που έθεσε προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διευκρίνισε πως αν έγιναν εξαιρέσεις τη 17η Νοεμβρίου ήταν επειδή υπήρχε εμπλοκή πολιτικών κομμάτων. Σημείωσε ακόμη, ότι ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό με τη σύλληψη γυναικών στο Σύνταγμα.

«Έχετε διαμορφώσει συνθήκες να ξαναγίνει ο Έλληνας αστυνομικός μισητό πρόσωπο στην κοινωνία, να ντρέπονται οι γονείς τους, αυτή η εικόνα υπήρχε τις δεκαετίες ‘50 και ‘60, εκεί πάτε την ελληνική αστυνομία», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Για απολύτως συνειδητή πολιτική εκ μέρους της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Νίκος Βούτσης. «Είναι απολύτως συνειδητή η πολιτική σας. Σας προειδοποιώ, συσσωρεύει συνειδητά από την πλευρά σας – είναι συγκρουσιακή πολιτική με την κοινωνία που μαζεύει καύσιμη ύλη οργή για αντιαυταρχικό ριζοσπαστισμό που θα βρούμε μπροστά μα», είπε.

Απαντώντας ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ταυτίζεται με κάθε ξεπερασμένο ακτιβισμό που αναμασά φαντάσματα, δεν προκύπτει από πουθενά έξαρση της αστυνομικής βίας και συμπλήρωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε πάρει καμία πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση φαινομένων υπέρμετρης βίας στο Σώμα της Αστυνομίας παρά το γεγονός ότι υπήρξαν 400 περιστατικά στον Συνήγορο του Πολίτη.

Ο Γιάννης Ραγκούσης αναφέρθηκε και στην υπόθεση με το σπίτι που νοικιάζει ο Αλέξης Τσίπρας στο Σούνιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση για κιτρινισμό πιο έντονο και από «τα μαλλιά του Τραμπ» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει στοιχεία για τα δικά του ακίνητα.

«Έχετε γίνει πιο κίτρινοι και από τα μαλλιά του Τράμπ. Πέσατε στο πιο χαμηλό επίπεδο με το σπίτι του κ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σας έδωσε στοιχεία που δεν έχει δώσει ο κ. Μητσοτάκης και αρχίσατε τα καλαμπούρια. Που είναι τα στοιχεία του κ. Μητσοτάκη για τα δικά του ακίνητα, για τα ενοίκια του και τις επισκευές του. Για τα δάνεια που έχει ο ίδιος και στελέχη της κυβέρνησης. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας να έχουμε κυβέρνηση με πρωθυπουργό και υπουργούς υπερχρεωμένους» είπε και πρόσθεσε πως η ΝΔ δεν ήταν έτσι ούτε επί Κώστα Καραμανλή, ούτε επί Αντώνη Σαμαρά.

Για ήθη επίθεση στη ΝΔ έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Γιάννης Μπούγας, προσθέτοντας ότι είναι υποχρέωση κάθε πολιτικού αρχηγού να δίνει εξηγήσεις και να πείθει με πραγματικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη του περιουσία.

«Είναι γνωστό ότι στις συμβάσεις το μίσθωμα καθορίζεται σε ποσοστό της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Ποιον πείθει ότι το σπίτι του κ Τσίπρα έχει μίσθωμα μόνο 500 ευρώ;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Είναι δικαίωμα κάθε αρχηγού να επιλέγει τον τόπο κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας του, είναι υποχρέωσή του όμως να δίνει στοιχεία προκειμένου να εξηγεί ότι οι ενέργειες είναι διαφανείς νόμιμες και χρηστές. Όχι να το εξηγεί με συμφωνητικό αλλά και να πείθει ότι τα στοιχεία είναι πραγματικά και για να το κάνει πρέπει να συνάδει αυτό με τα διδάγματα λογικής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ