ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ για Τουρκία: Επέλεξε τον δρόμο μονομερών ενεργειών

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ για Τουρκία: Επέλεξε τον δρόμο μονομερών ενεργειών
ΙΝΤΙΜΕ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνονται και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στην τουρκική συμπεριφορά, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στις προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποκορύφωμα τα Βαρώσια και την ξεκάθαρη πλέον ρητορική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει πάντα τον διάλογο και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία. Όμως, «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αν δεν της ασκηθεί πίεση».

Αναφερόμενος στην ανάγκη να «παγώσουν» οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται τα κράτη μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία - όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών μελών.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό και την εκ νέου εργαλειοποίησή του από την Τουρκία, με αφορμή τις αποκαλύψεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου τόσο για το πρόσφατο ναυάγιο στη Λέσβο, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο Σομαλοί μετανάστες προωθούνται προς τα ελληνικά νησιά.

Στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ συμμετείχε και ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και βουλευτής Σερρών, Τάσος Χατζηβασιλείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ