ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Προτεραιότητα η πράσινη ανάπτυξη με ενίσχυση της παραγωγής στον τόπο μας

Γεννηματά: Προτεραιότητα η πράσινη ανάπτυξη με ενίσχυση της παραγωγής στον τόπο μας
INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ομιλία με θέμα την «Πράσινη Ανάπτυξη με παραγωγή στον τόπο μας» πραγματοποίησε την Τετάρτη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης.

«Έχουμε την ευκαιρία και πρέπει να ενισχύσουμε τη βιομηχανία. Σε κάθε περιφέρεια της χώρας χωροθετείται ένα τουλάχιστον βιομηχανικό και βιοτεχνικό πάρκο, με σύγχρονες υποδομές, που ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές, τεχνολογικές, ενεργειακές απαιτήσεις. Το κάθε πάρκο αναδεικνύεται σε πόλο ανάπτυξης της κάθε περιφέρειας, δίνοντας ευκαιρίες και σε τοπικές επιχειρήσεις», υπογράμμισε σχετικά η κυρία Γεννηματά.

Η ομιλία της Φώφης Γεννηματά

«Σας καλωσορίζω όλους σε αυτή τη διαδικτυακή μας συζήτηση. Γνωρίζουμε την αγωνία όλων για την υγεία τους και μαζί δίνουμε τη μάχη, αυτή είναι η προτεραιότητα. Γνωρίζουμε όμως και τι θα έρθει την επόμενη μέρα στον τομέα της οικονομίας.

Ανοίγουμε νωρίς το θέμα, είμαστε εξάλλου οι πρώτοι που μιλήσαμε και παρουσιάσαμε χρόνια πριν την ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία. Η υγειονομική κρίση έφερε στο προσκήνιο με μεγαλύτερη ένταση τη στρεβλή ανάπτυξη, τις μεγάλες ανισότητες και τα προβλήματα από την κλιματική αλλαγή.

Δεν κλείνουμε τα μάτια, εμείς πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι να δώσουμε έμφαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία με παραγωγή στον τόπο μας και έμφαση στις εξαγωγές. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης σε μεγάλο ποσοστό στο δικό μας σχέδιο κατευθύνονται σε παραγωγικές επενδύσεις και κίνητρα, ιδιαίτερα όσον αφορά την πράσινη οικονομία με συγκεκριμένους στόχους:

  • Ενεργειακή μετάβαση με την ενίσχυση διασύνδεσης των ΑΠΕ, ώστε να καλύψουν το 65% της ζήτησης στον ηλεκτρισμό ως το 2030 και το 80% ως το 2050. Εξοικονόμηση ενέργειας, με την παροχή φορολογικών κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Μετάβαση στην αειφόρο κινητικότητα, που σημαίνει αξιοποίηση και επέκταση στη χρήση των τρένων στις μετακινήσεις και την ηλεκτροκίνηση.
  • Μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής, με στόχο τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, τη διαφορετική και ποιοτική διατροφή, τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
  • Σύνδεση και οργάνωση του Τουρισμού με την πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή να εντάξουμε τις αρχές της αειφορίας στον Τουρισμό. Για να ανθίσουν δίπλα και γύρω από αυτόν δεκάδες επαγγέλματα και δραστηριότητες, που θα απαιτήσουν νέες τεχνολογίες και μοντέλα συνεργασίας των επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους, από τη μεταποίηση και το μάρκετινγκ μέχρι τον πρωτογενή τομέα και την ψυχαγωγία -όλα με εγγυήσεις ποιότητας και πράσινη σφραγίδα.
  • Επεξεργασία και εφαρμογή νέου ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, και περαιτέρω για την επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και σε άλλες μορφές ανάκτησής τους. Αρκετά πια με τη διάθεση των αποβλήτων στους ΧΥΤΑ.
  • Στήριξη προγραμμάτων αναδάσωσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, διεύρυνσης των πράσινων χώρων για τις πόλεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ