ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Να τρέξουμε το πρόγραμμα όσο πιο γρήγορα γίνεται

Μητσοτάκης για «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Να τρέξουμε το πρόγραμμα όσο πιο γρήγορα γίνεται
INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με την Ήπειρο να ανοίγει την αυλαία από την ερχόμενη Παρασκευή, σήμα επιτάχυνσης για την εφαρμογή του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», εξέπεμψε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ευρείας τηλεδιάσκεψης, στην οποία έγινε η παρουσίαση του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα χρηματοδοτηθεί η ανακατασκευή 170.000 κατοικιών με τον συνολικό προϋπολογισμό του εμβληματικού project της ελληνικής πράσινης ατζέντας να ανέρχεται σττα 3 δισεκατομμύρια.

Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την υψηλή προστιθέμενη αξία του, η οποία κατατάσσει το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στις πρώτες θέσεις των χρηματοδοτήσεων που θα γίνουν από Ταμείο Ανάκαμψης: «Απαντά κατ΄ εξοχήν σε ανάγκες που θα διαμορφωθούν στη μετά Covid εποχή. Ελάφρυνση των νοικοκυριών από ένα πολύ σοβαρό μέρος των δαπανών τους, τόνωση της αγοράς, της οικονομίας, συνολικά. Αλλά, βέβαια, και στροφή προς ένα καθαρότερο περιβάλλον με πολύ μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης που προανήγγειλε τη μεταφορά και των κτιριακών υποδομών της δημόσιας διοίκησης στο νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» καλύπτει κάθε κατηγορία κατοικίας και στη συνέχεια θα μπορεί να επεκταθεί και σε χιλιάδες κτίρια του δημοσίου, ενώ στάθηκε στο μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα που θα έχει. «Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας. Καθώς είναι εντάσεως εργασίας. Θα προωθήσει την ελληνική καινοτομία, την ελληνική εξωστρέφεια. Και πιστεύω ότι οι λύσεις οι οποίες θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα -σε όλο το φάσμα της εξοικονόμησης ενέργειας- θα είναι και εξαγώγιμες -όπως μας είπατε- θα μπορέσουμε δηλαδή να αποκτήσουμε μια εμπειρία και μια τεχνογνωσία ως χώρα στα ζητήματα της εξοικονόμησης ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει απευθείας εικόνα των οφελών από δυο κτηνοτρόφους στην Κοζάνη που συμμετείχαν στο προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Ο Παντελής και η Ευαγγελία Γκάτζιαρη, κτηνοτρόφοι από την Κοζάνη, μετέφεραν τη δική τους εμπειρία και μίλησαν στον Πρωθυπουργό για τα οφέλη της παρέμβασης στο σπίτι τους με την αντικατάσταση των κουφωμάτων και τη τοποθέτηση θερμομόνωσης περιμετρικά του κτηρίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γκάτζιαρη, «το κόστος της θέρμανσης έχει πέσει στο μισό, πληρώναμε 1.000 ευρώ τηλεθέρμανση και φτάσαμε στα 500 το χρόνο. Η διαδικασία στοίχισε 10.000 ευρώ αλλά εμείς πληρώσαμε μόνο 4.000 ευρώ και αυτό με άτοκο δάνειο». Η κυρία Γκάτζιαρη και ο σύζυγός της ανέφεραν ότι χάρη στη νέα μόνωση, η θερμοκρασία στο σπίτι τους διατηρείται για σημαντικό διάστημα ακόμη και όταν το σύστημα θέρμανσης είναι κλειστό.

«Είναι ξεκάθαρο ποιος κρατάει τους λογαριασμούς του σπιτιού κυρία Γκάτζιαρη», σχολίασε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός, ευχαριστώντας και τους δύο για τη συνομιλία.

Στο νέο πρόγραμμα, το οποίο παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, αναμένεται να ενταχθούν 60.000 κατοικίες. Το ποσό των επιδοτήσεων ανέρχεται στα 900 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών που θα δημιουργηθεί, δεδομένου ότι το πρόγραμμα στηρίζει το περιβάλλον και την οικονομία, υπολογίζεται στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων εκτιμάται ότι θα μειώσει την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου κατά περισσότερους από 200.000 τόνους, ενώ θα εξοικονομηθούν περισσότερες από 900.000 Mwh ενέργειας.

Πέραν του προγράμματος, που αρχίζει την Παρασκευή από την Ήπειρο, ο στόχος είναι η αναβάθμιση 170.000 κατοικιών σε βάθος τριετίας, με συνολικό προϋπολογισμό 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Απώτερος σκοπός, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι η αναβάθμιση 600.000 κατοικιών, που ισοδυναμούν με το 15% του συνόλου των κτιρίων της χώρας, έως το 2030, στο πλαίσιο των στόχων που έχουν τεθεί με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» προβλέπει διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων και βελτίωση των κινήτρων, όπως είπε η κυρία Σδούκου, με το βασικό ποσοστό επιχορήγησης να ανέρχεται στο 65% και ανάλογα με το εισόδημα κάθε δικαιούχου μπορεί να φτάσει έως το 95%. Σε αυτό εντάσσεται κίνητρο 10% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενεργειακών κλάσεων Η και Ζ οι οποίοι θα καταφέρουν να αναβαθμίσουν την ενεργειακή τάξη του ακινήτου τους τουλάχιστον στο Β’, ξεχωριστή προσαύξηση 10% λόγω της πανδημίας και επιπλέον 10% για Δήμους σε λιγνιτικές περιοχές.

«Το νέο "Εξοικονομώ-Αυτονομώ" που ξεκινά την Παρασκευή είναι το μεγαλύτερο και ελκυστικότερο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης που έχει τρέξει μέχρι τώρα, τόσο από πλευράς προϋπολογισμού -που προσεγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ- όσο και από πλευράς έντασης ενισχύσεων. Ηδη το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τους πολίτες γι’ αυτή την πράσινη δράση είναι πολύ μεγάλο. Είναι το πρώτο πρόγραμμα στο οποίο θα αξιοποιηθούν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και θα "κινήσει" την αγορά σε μια δύσκολη συγκυρία», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

«Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ” είναι ένα πρόγραμμα που βοηθά τη ζωή των ανθρώπων να γίνει καλύτερη. Είναι μια από τις μεγαλύτερες κυβερνητικές επιτυχίες», ανέφερε από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. «Δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα με το οποίο δίνουμε λεφτά. Έχουμε και άλλα προγράμματα με τα οποία δίνουμε λεφτά. Αυτό, όμως, είναι ένα πρόγραμμα που βοηθά την ζωή των ανθρώπων να γίνει καλύτερη», προσέθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ