ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλή πρόκληση Ακάρ απέναντι σε ΗΠΑ και Ελλάδα

Διπλή πρόκληση Ακάρ απέναντι σε ΗΠΑ και Ελλάδα
(Turkish Defense Ministry via AP, Pool)

«Οι προετοιμασίες της Τουρκίας για το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 συνεχίζονται βάσει του προγράμματος»: στη δήλωση αυτή προχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, στέλνοντας ένα έμμεσο μήνυμα στις ΗΠΑ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υπερψήφισαν χθες το νομοσχέδιο δαπανών Άμυνας, το οποίο ανοίγει το δρόμο για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την απόκτηση των S-400.

«Οι διαδικασίες για τους S-400 ακολουθούνται και λαμβάνονται υπόψη πολιτικές, στρατιωτικές, οικονομικές και τεχνολογικές διαστάσεις» είπε ο Ακάρ, μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2021 στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έδιωξαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 τον Ιούλιο του 2019, λόγω της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας ομιλίας ο Τούρκος αξιωματούχος έστρεψε τα «πυρά» του κατά της Αθήνας για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Ελλάδα είναι αυτή που θέλει να ανεβάσει τους τόνους στη Μεσόγειο» υποστήριξε, και συμπλήρωσε:

«Εμείς πάλι, από την αρχή στηρίζουμε τις διερευνητικές συναντήσεις και τις άλλες πρωτοβουλίες του γ.γ. του ΝΑΤΟ για επαφές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ