ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν σε Τουρκία: Πρέπει να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία των χωρών της ΕΕ

Μακρόν σε Τουρκία: Πρέπει να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία των χωρών της ΕΕ
(John Thys, Pool via AP)

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής αναφέρθηκε στη σημασία της υπεράσπισης της κυριαρχίας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ε.Ε. πρέπει να υπερασπίζεται την κυριαρχία των κρατών – μελών» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Το μήνυμα του Μακρόν έχει δύο αποδέκτες: τόσο την Άγκυρα όσο και τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. που είναι επιφυλακτικά στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις προκλητικές κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κάλεσε, μάλιστα, τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να υπερασπιστούν την κυριαρχία τους απέναντι στις τουρκικές ενέργειες.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που το τελευταίο διάστημα ανταλλάσσει σκληρά λόγια με τον Τούρκο πρόεδρο, είχε προχωρήσει σε μια αντίστοιχη έκκληση προς τις χώρες της Ε.Ε. και στις 20 Αυγούστου του 2020, μετά από την απόφαση της Άγκυρας να συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες ανοιχτά της Κύπρου.

Μητσοτάκης: Τώρα θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, όπου, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το δεύτερο ζήτημα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής είναι η Ανατολική Μεσόγειος και οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία.

«Εδώ το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. “Pacta sunt servanda”» είπε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ