ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Προς ατομικές και «συμβολικές» κυρώσεις κατά Τουρκίας καθώς οι Ευρωπαίοι διστάζουν

Σύνοδος Κορυφής: Προς ατομικές και «συμβολικές» κυρώσεις κατά Τουρκίας καθώς οι Ευρωπαίοι διστάζουν
Yves Herman, Pool via AP)

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν για επιβολή κυρώσεων κατά Τούρκων σε ατομικό επίπεδο στο πλαίσιο της διαμάχης τους με την Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με την ενεργειακή εκμετάλλευση στο ανατολικό Αιγαίο, ωστόσο οποιαδήποτε άλλο αυστηρότερο μέτρο αναβάλλεται μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με ένα νέο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Αποφεύγοντας να πραγματοποιήσουν την απειλή του περασμένου Οκτωβρίου, όταν διεμήνυσαν πως εξέταζαν ευρύτερα οικονομικά αντίποινα σε βάρος της Άγκυρας, οι ηγέτες θα συμφωνήσουν να τιμωρήσουν αξιωματούχους οι οποίοι κατηγορούνται για σχεδιασμό ή συμμετοχή στις παράνομες γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου, αναφέρει το πρακτορείο.

Οι Ευρωπαίοι θα αναζητήσουν επίσης τον συντονισμό πιθανών περαιτέρω μέτρων με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όταν αυτός αναλάβει τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο.

«Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική της εναντίον της ΕΕ», σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων που εκπόνησαν οι απεσταλμένοι της ΕΕ και αναμένεται να υποστηρίξουν οι ηγέτες μετά από συζήτηση κορυφής για δείπνο την Πέμπτη.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα ζητούν από τους αξιωματούχους «να υιοθετήσουν πρόσθετες λίστες… εν όψει των μη εξουσιοδοτημένων δραστηριοτήτων γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει το τελευταίο προσχέδιο.

Ανώτεροι ευρωπαίοι διπλωμάτες χαρακτηρίζουν τις προτεινόμενες κυρώσεις ως συμβολικές, δεδομένου ότι «το μπλοκ είναι διστακτικό στο να τιμωρήσει αυστηρά την Τουρκία, μία σύμμαχο του ΝΑΤΟ και μία υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, της οποίας η οικονομία και το νόμισμα είναι ήδη ασθενή».

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα για την στόχευση που πρέπει να έχουν οι αποφάσεις του μπλοκ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα:

«Εδώ το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. “Pacta sunt servanda”» είπε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ