ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία

Τσίπρας: Η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το δικό του μήνυμα στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας στους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι απόψε το βράδυ στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής θα συζητήσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Κρατώντας τη λεγόμενη «εθνική γραμμή», ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους 27 να αποφασίσουν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας για τις έρευνες που έχει διεξαγάγει το Oruc Reis. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να ασκήσει κριτική αυτή τη στιγμή στους χειρισμούς της κυβέρνησης, περιοριζόμενος στο να την καλέσει να υπερασπιστεί τα ελληνικά συμφέροντα. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι αυτή η κίνηση γίνεται σε μια ιδιαίτερη τοξική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στην πολιτική ζωή.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε στο Facebook:

«Τους τελευταίους τέσσερις μήνες η Τουρκία προέβη στις πιο προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της τελευταίας 25ετίας έναντι της Ελλάδας, πραγματοποιώντας έρευνες μέχρι και λίγα ναυτικά μίλια έξω από τη Ρόδο και το Καστελόριζο.»

Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει:

«Σήμερα, έστω στην τρίτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζητείται η Τουρκία, η ΕΕ οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων επιβάλλοντας κυρώσεις για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους-μέλους της.»

Προσθέτει δε ότι:

«Όπως υπογράμμισα με την επιστολή μου προς τους ευρωπαίους ηγέτες στις 30 Σεπτεμβρίου, κανένας διάλογος με την Τουρκία δεν θα είναι βιώσιμος αν η ΕΕ δώσει το μήνυμα ότι υποχωρεί σε εκβιασμούς και προκλήσεις. Η ΕΕ δεν μπορεί να αποτελέσει ισχυρό διεθνή παίκτη αν δεν μπορεί να προστατέψει τα ίδια της τα μέλη και να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με μια σημαντική γειτονική χώρα που ευελπιστεί να ενταχθεί στους κόλπους της.»

Η ανάρτηση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει ως εξής:

«Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να προασπίσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, με όλα τα διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεσή της.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ