ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ψηφίζεται τροπολογία για την πληρωμή εφημεριών στο ΕΣΥ

Βουλή: Ψηφίζεται τροπολογία για την πληρωμή εφημεριών στο ΕΣΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας, πληρώνονται πρόσθετες δαπάνες από εφημερίες στο ΕΣΥ.

Αυτές οι εφημερίες έγιναν από τις 31/5/2020, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα ΠΕΔΥ και το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, καθ' υπέρβαση του μηνιαίου ανώτατου ορίου λόγω των αυξημένων αναγκών του κορωνοϊού. Το συνολικό ύψος τους είναι 5,3 εκατομμύρια.

Με την ίδια τροπολογία, νομιμοποιούνται επίσης δαπάνες που έγιναν από τις 31/10/2020 έως και τη δημοσίευση της υπό ψήφιση τροπολογίας, από την εξέταση των δειγμάτων βιολογικού υλικού ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού σε ιδιωτικά εργαστήρια ή άλλους φορείς διενέργειας εξετάσεων, καθώς και εκείνες των νοσοκομείων που προκλήθηκαν από την παραπομπή ελέγχου τέτοιων δειγμάτων σε ιδιωτικά εργαστήρια ή άλλους φορείς διενέργειας εξετάσεων, δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου από τις 11/8/2020 έως και τη δημοσίευση της τροπολογίας.

Επίσης, με την τροπολογία αναγνωρίζονται οι δαπάνες που έγιναν από 1/8/2019 έως 31/8/2020, για την εξόφληση από προμήθειες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, φαρμάκων και συναφών προς τις προμήθειες αυτές υπηρεσιών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των ψυχιατρικών και των πανεπιστημιακών κλινικών, των νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο, του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

Ποιοι μπορούν να κάνουν rapid test

Τέλος διευρύνεται ο αριθμός των φορέων οι φορείς που δικαιούνται να διενεργούν rapid test, εφόσον εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διασπορά του κορωνοϊού. Οι φορείς αυτοί είναι οι εξής:

Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας, αδειοδοτημένες μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), Κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας παιδιών με αναπηρία, Σωφρονιστικά Καταστήματα, Ένοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία. Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ανοιχτές και κάθε είδους δομές υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, καθώς και λοιπές υπηρεσίες πρώτης γραμμής με υψηλό βαθμό έκθεσης σε λοιμογόνους παράγοντες λόγω της φύσης και του σκοπού λειτουργίας τους.

Προστίθεται ότι ανατίθεται από συγκεκριμένους φορείς στον ΙΦΕΤ η προμήθεια των αναγκαίων υλικών για τη διενέργεια των επιδημιολογικών ελέγχων, ενώ παρέχεται στο Υπουργείο Υγείας η δυνατότητα να διαθέτει στους φορείς αυτούς έως τις 31/3/2021 τα εν λόγω υλικά από τα αποθέματά του.

Δείτε την τροπολογία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ