ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πελώνη: Σαφής καταδίκη της Τουρκίας για τη στάση της – Η ΕΕ κάνει ένα βήμα τη φορά

Πελώνη: Σαφής καταδίκη της Τουρκίας για τη στάση της – Η ΕΕ κάνει ένα βήμα τη φορά
Δελτίο τύπου / POOL - INTIME

«Υπάρχει σαφής καταδίκη της Τουρκίας για τη στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο»: αυτό δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας παράλληλα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ένα βήμα τη φορά και αυτή τη φορά έκανε ένα βήμα σε βάρος της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, η κ. Πελώνη σημείωσε πως «εμείς ζητούσαμε ένα άλμα, αλλά η Ευρώπη παραμένει ένα αργοκίνητο καράβι».

Μάλιστα, η ίδια υποστήριξε πως η αναβολή στις αποφάσεις για κυρώσεις είναι υπό όρους και αυτό ένα θετικό στοιχείο.

Διερωτήθηκε δε, εάν η αποχώρηση του Oruc Reis θα έχει «συνέπεια και συνέχεια».

Όσον αφορά τη διατύπωση στο κείμενο συμπερασμάτων για τις ΗΠΑ, τόνισε ότι «η Ευρώπη περιμένει προφανώς πολλά από τη συνεργασία με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση και τον κ. Μπάιντεν».

Είπε δε με νόημα ότι οι αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία για το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 πρέπει να προβληματίσουν κάποιες χώρες.

Τι πρoβλέπει το κείμενο της Συνόδου

Ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική πλευρά έχει η αναφορά-καταδίκη της Τουρκίας όσον αφορά στις ερευνητικές δραστηριότητες και συγκεκριμένα τη δράση του Oruc Reis, η οποία συνδέεται ευθέως στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Ουσιαστικά, επιβεβαιώνεται με τη ρητή αυτή αναφορά η πάγια θέση της Αθήνας πως η Άγκυρα οφείλει να δείξει συνέπεια και συνέχεια προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, ούτως ώστε να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές.

Επίσης, ότι αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχισή τους η αποχή της Τουρκίας από παράνομες δραστηριότητες, όπως έχει θέσει εξαρχής η ελληνική πλευρά ως όρο σε κάθε σχετική συζήτηση.

«Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπήρξε απόλυτη και σαφής», προσθέτουν επ' αυτών οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Σημειώνεται ότι εν συγκρίσει με το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων και οι αναφορές για το Κυπριακό είναι πιο σκληρές κατά της Τουρκίας, καταδικάζοντας αφενός τις παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια. Αφετέρου επισημαίνεται η ανάγκη ταχείας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για συνολική διευθέτηση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει από χθες το μεσημέρι, προσερχόμενος στη Σύνοδο, μήνυμα ότι θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα ("pacta sunt servanda") και να διαφυλαχθεί μ' αυτόν τον τρόπο η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραπέμποντας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, η οποία έδινε προθεσμία στην Τουρκία έως το Δεκέμβριο για να εγκαταλείψει την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος -και με την επισήμανση πως ακόμη και σήμερα υπάρχουν χώρες που δεν ήθελαν κυρώσεις για την Τουρκία- κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως στόχος ήταν να βελτιωθεί το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου - όπερ και εγένετο.

Η τάση αυτή εκ μέρους συγκεκριμένων κρατών αποτυπώθηκε, άλλωστε, σε σημεία του τελικού κειμένου που το εξισορροπούν (π.χ. με τις αναφορές στην ανάγκη της διατήρησης των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας ΕΕ-Τουρκίας).

Παράλληλα, η επισήμανση πως η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί με την Ευρώπη για το μεταναστευτικό ερμηνεύεται ως απόρροια και της παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, αναδεικνύοντας πτυχές της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, μίλησε για την προσπάθειά της να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ