ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Διπλωματική ήττα για την Ελλάδα στην ΕΕ – Αντεπίθεση για Λεγραινά

Τσίπρας: Διπλωματική ήττα για την Ελλάδα στην ΕΕ – Αντεπίθεση για Λεγραινά

Σε συνέντευξή του στον Γιώργο Παπαδάκη στον ANT1, o Aλέξης Τσίπρας έκρινε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ συνιστούν διπλωματική ήττα για την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πολύ αρνητική εξέλιξη, τονίζοντας:

«Η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει κυρώσεις που θα δαγκώνουν και πέρασαν κάτω από τον πήχη. Ως το Μάρτη η Τουρκία έχει δυνατότητα να σουλατσάρει με το Oruc Reis και τα ερευνητικά στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.»

Υπογράμμισε δε ότι:

«Είναι προφανές ότι η ΕΕ είναι κατώτερη των περιστάσεων, αλλά ταυτόχρονα είναι και προφανές ότι και η κυβέρνηση στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας»

Προσέθεσε ότι: «Αν εγώ τον Ιούνιο του 2019 είχα αποτύχει να κερδίσω κυρώσεις για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θα χρεωνόμουν μια διπλωματική ήττα. Εγώ το πέτυχα όμως τότε. Εδώ και 6 μήνες που διεκδικούμε κυρώσεις για να αναστείλουμε αυτήν την επιθετικότητα της Τουρκίας και διαρκώς τις προαναγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης ότι "την επόμενη θα τις πάρουμε", δεν έχουμε πετύχει τίποτα».

Για το σπίτι στα Λεγραινά

Παρά τα όσα έλεγε χτες η Κουμουνδούρου για αλλαγή αtζέντας, το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης αναλώθηκε στο ζήτημα που έχει προκύψει με το σπίτι που νοικιάζει ο κ. Τσίπρας στα Λεγραινά. Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της αξιωματικής ανέφερε:

«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επέλεξαν τη στιγμή που έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας σε αυτό το θέμα. Μιλάνε για βίλα εκατομμυρίων ενώ πρόκειται για ένα μικρό, όμορφο σπίτι. Βλα είναι το σπίτι του κ. Μητσοτάκη στην Τήνο, που είναι μεσοτοιχία με το σπίτι του κ. Χριστοφοράκου. Το κόμμα των μεγαλοϊδιοκτητών και των υπερχρεωμένων με συνολικά δάνεια πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, κάνουν ερωτήματα για το σπίτι που νοικιάζει ο πολιτικός τους αντίπαλος.»

Απαντώντας σε ερώτημα για τη χαμηλή τιμή του ενοικίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, τον οποίο γνώρισε μέσω ενός ιδιοκτήτη ταβέρνας της περιοχής, την περίοδο που είχε φύγει από την προηγούμενη κατοικία που νοίκιαζε, είχε ανεκμετάλλευτο το ακίνητο για δέκα χρόνια σε αγγελία προς ενοικίαση και πώληση. Είπε ακόμα ότι: «Δεν είναι ούτε κάποιος επιχειρηματίας με συναλλαγές με το Δημόσιο ούτε διαπλεκόμενος» ούτε χρωστάει στο Δημόσιο ή σε τράπεζες, αλλά δραστηριοποιείται για χρόνια στην περιοχή και είναι γνωστός και έντιμος. Κι ο ίδιος παραξενεύτηκε για το ενδιαφέρον του πρώην πρωθυπουργού για αυτό το σπίτι, αλλά επειδή ήθελε να προχωρήσει σε ανακαίνιση, προκειμένου να μπορέσει να βρει αγοραστή, συμφωνήθηκε αυτό το ποσό του ενοικίου για τρία-τέσσερα» χρόνια.»

Η τροπολογία

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση θέτοντας ερωτήματα για το σπίτι που διαμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Εγώ δεν έχω τίποτα να κρύψω, τίποτα να φοβηθώ. Δίνω απαντήσεις γιατί οφείλουμε όλοι διαφάνεια. Στο σπίτι του Βολταίρου δεν μιλάνε για σχοινί. Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει στη δημοσιότητα το ενοίκιο που πληρώνει και σε ποιον για την κατοικία που διαμένει στον Λυκαβηττό, αφού, δεν μένει σε μία από τις ιδιόκτητες κατοικίες του;»

Προσέθεσε ότι: «Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να δημοσιεύσει τα έξοδα που αφορούν στη συντήρηση των 32 και πλέον ακινήτων που δηλώνει στο πόθεν έσχες και τέλος, να δώσει στη δημοσιότητα τις ρυθμίσεις για τα δάνεια ύψους 1.5 εκατ.. Σας καλώ να ασχοληθείτε αν το 1,5 εκατ. χρέος στις τράπεζες είναι λίγα ή πολλά για έναν πρωθυπουργό. Ένα τέτοια χρέος τον κάνει «ευάλωτο» σε πιέσεις, την ώρα που κάποιοι πολίτες για χρέος 10 και 20 χιλιάδων ευρώ δεν μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ.»

Επίσης, επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει τροπολογία που θα υποχρεώνει τους πολιτικούς να δημοσιοποιούν όχι μόνο το ύψος των δανείων τους αλλά και όλη την πορεία και τις ρυθμίσεις των δανείων που έχει συμφωνήσει.

Για την πανδημία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και για την πανδημία, λέγοντας ότι:

«Ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έχουμε πάνω από δέκα μέρες μια εκατόμβη νεκρών καθημερινά, δεν έχει το πολιτικό θάρρος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να πει μια συγγνώμη».

Είπε ακόμα ότι: «Εγώ ο ίδιος ως πρωθυπουργός βρέθηκα σε μία δύσκολη στιγμή, όπου μέσα σε 45 λεπτά, τόσο διήρκησε να φτάσει η φωτιά μέχρι τον οικισμό στο Μάτι, μέσα σε αυτά τα 45 λεπτά υπήρξαν και παραλείψεις και λάθη και βγήκα και ανέλαβα την πολιτική ευθύνη. Οι παραλείψεις και τα λάθη σε έναν χρόνο 8 μηνών που είχαν να οργανωθούν, και με τόσους νεκρούς, δεν έχει να αναλάβει μια πολιτική ευθύνη για όλο αυτό; Επί 8 μήνες να λέει ότι φταίνε οι πολίτες και να βγαίνει να μας πει ότι ήταν μια στιγμή ανεμελιάς η Πάρνηθα όταν πολίτης δεν έχει τη δυνατότητα να απομακρυνθεί απ' το σπίτι του για να αθληθεί γιατί τρώει πρόστιμο.»

Η απάντηση της ΝΔ

Οξεία ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας σε όσα είπε ο κ. Τσίπρας. Στην ανακοίνωσή της Πειραιώς επισημαίνει:

«Τα ψέματα που έχει πει ο κ. Τσίπρας για τη βίλα στο Σούνιο είναι τόσο προφανή, ώστε όσο τα επαναλαμβάνει, τόσο περισσότερο εκτίθεται. Ευρισκόμενος σε παράκρουση τα επανέλαβε και σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, λοιπόν, ένας καλός ταβερνιάρης τού γνώρισε έναν καλό άνθρωπο, ο οποίος εξαντλώντας τα όρια της καλοσύνης του, δέχθηκε να ανακαινίσει ο ίδιος τη βίλα του και ύστερα να του τη νοικιάσει. Δέχτηκε, μάλιστα, να ξοδέψει για τις επισκευές περισσότερα από όσα θα περιμένει να εισπράξει από τα ενοίκια στα επόμενα χρόνια. Και όλα αυτά, ενώ το σπίτι είχε βγει προς πώληση για 1,2 εκατομμύρια ευρώ!

Όσο για τη δικαιολογία ότι 500 ευρώ το μήνα αντιστοιχούν, σήμερα, σε μία παραθεριστική κατοικία 141 τετραγωνικών, με ένα στρέμμα κήπου και μπροστά στη θάλασσα, τι να σχολιάσει κανείς. Αρκεί μια ματιά στις τρέχουσες τιμές του Σουνίου για να ξεσπάσει σε γέλια με τα αστεία επιχειρήματα του κ. Τσίπρα.»

Η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι:

«Είναι, μάλιστα, τόσο εθισμένος στο θράσος και τόσο στριμωγμένος από τις αποκαλύψεις, ώστε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στον κ. Μητσοτάκη ζητώντας να μιλήσει για το ενοίκιο που πληρώνει εκείνος στο δικό του σπίτι. Όταν είναι γνωστό από το Πόθεν Εσχες ότι η κατοικία του Πρωθυπουργού αποκτήθηκε το 1997, επτά χρόνια πριν μπει στην πολιτική. Και, βεβαίως, είναι δηλωμένο από την πρώτη στιγμή.»

Και καταλήγει ως εξής:

«Κύριε Τσίπρα, μην προσπαθείτε να φορτώσετε σε άλλους προβλήματα που προκαλείτε ο ίδιος στον εαυτό σας. Με την σημερινή απολογία σας αποδείξατε και πάλι ότι κατοικείτε στο σπίτι του ψέματος και παραθερίζετε στη βίλα της υποκρισίας.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ