ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος στο CNN Greece: Παταγώδης αποτυχία Μητσοτάκη η απόφαση της ΕΕ για τις κυρώσεις

Κατρούγκαλος στο CNN Greece: Παταγώδης αποτυχία Μητσοτάκη η απόφαση της ΕΕ για τις κυρώσεις
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε δήλωσή του στο CNN Greece ο Γιώργος Κατρούγκαλος άσκησε στην κυβέρνηση σκληρή κριτική για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις στην Τουρκία.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ότι η απόφαση «μας πάει πολλά βήματα πίσω», ενώ έκαν λόγο για «παταγώδη αποτυχία του πρωθυπουργού.

Υπογράμμισε ότι πρέπει να καλυφθεί η έλλειψη στρατηγικής και τόνισε την ανάγκη να συγκληθεί αμέσως του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου στο CNN Greece:

Η παταγώδης αποτυχία του κ. Μητσοτάκη να εξασφαλίσει οποιαδήποτε κύρωση για την παράνομη και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας συνιστά σημαντική διπλωματική ήττα. Η απόφαση του Συμβουλίου δεν αποτελεί "ένα μικρό βήμα μπροστά", όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά πολλά βήματα πίσω. Δείχνει δε τον ρηχό και επικοινωνιακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα εθνικά ζητήματα ο πρωθυπουργός.


Ο ίδιος είχε εμφανίσει την αποτυχία του Συμβουλίου του Οκτωβρίου ως δήθεν θρίαμβο, με τον ισχυρισμό ότι αν συνεχιζόταν η επιθετικότητα της Τουρκίας ήταν δεδομένες οι κυρώσεις τον Δεκέμβριο, κυρώσεις μάλιστα που «θα δαγκώνουν», κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Και όμως, το διάστημα αυτό είχαμε την πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας από την εποχή των Ιμίων, με την Τουρκία να παραβιάζει κατάφωρα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα πραγματοποιώντας έρευνες για σχεδόν τέσσερις μήνες, συχνά κάτω από τα 12 μίλια και με NAVTEX που απειλούσαν και για κάτω και από τα 6. Και το θέμα δεν είναι μόνον η μη ανάσχεση της επιθετικότητας αυτής.


Η αποτυχία του κ. Μητσοτάκη κινδυνεύει να έχει στρατηγικές συνέπειες, γιατί επιτρέπει στην Τουρκία να καλύψει το κενό στρατηγικής επιβάλλοντας στις ΗΠΑ και την ΕΕ τις γεωστρατηγικές της απαιτήσεις, ως ηγεμονική, περιφερειακή δύναμη, από τον Καύκασο και την Εγγύς και Μέση Ανατολή έως τη Λιβύη.


Η έλλειψη στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας βλάπτει σοβαρά τη χώρα και πρέπει άμεσα να καλυφθεί.


Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συνεργασία, ως πατριωτική δύναμη, θα συμβάλλει στην προσπάθεια διαμόρφωσης εθνικής γραμμής. Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα ήταν η άμεση σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και η ουσιαστική αυτοκριτική του πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ