ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αντιπολίτευση απορρίπτει τις εκτιμήσεις Μητσοτάκη για τη Σύνοδο Κορυφής

Η αντιπολίτευση απορρίπτει τις εκτιμήσεις Μητσοτάκη για τη Σύνοδο Κορυφής
© European Union

Η αντιπολίτευση άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για τη θετική αποτίμηση που έκανε για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις στην Τουρκία.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σχετικά:

«Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σήμερα σαν να βγήκε από άλλη Σύνοδο Κορυφής.Την ώρα που ο Ερντογάν μιλάει για λογικές χώρες της ΕΕ που απέτρεψαν τις κυρώσεις και ότι υπάρχουν δικαιώματα της Τουρκίας που ήρθε η ώρα να της δοθούν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός πανηγυρίζει λέγοντας ότι η ΕΕ έκανε ένα ακόμη βήμα και ότι οι κυρώσεις «που θα δαγκώνουν» και τις οποίες είχε ο ίδιος θέσει ως στόχο, δεν είναι αυτοσκοπός.»

Υπογράμμισε δε ότι:

«Μάλλον το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι σήμερα η χώρα εισέπραξε μια από τις σημαντικότερες διπλωματικές ήττες των τελευταίων δεκαετιών, αλλά ότι ο πρωθυπουργός της χώρας δείχνει να μην καταλαβαίνει που πατά και που βρίσκεται. Ανέμελος στην Ελλάδα απέναντι στην πανδημία, ανέμελος και στην Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία και την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».

Συμφώνησε αμαχητί

Η Φώφη Γεννηματά τοποθετήθηκε επίσης στη συνεδρίαση της δικής της ΚΟ:

«Η θέση μας, που διατυπώθηκε από χθες, ήταν ότι η Ελλάδα θα πρέπει, ασυζητητί, να απορρίψει αυτό το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να δώσει σκληρή μάχη.

Αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να συμφωνήσει αμαχητί. Και είναι απαράδεκτο μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη να μιλά ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι δήθεν η Ε. Ε. έκανε ένα ακόμα βήμα.»

Δεν πρόκειται για ένα βήμα μπρος αλλά για πολλά βήματα πίσω, που μας φέρνουν πίσω και από τις αποφάσεις του Οκτωβρίου. Είναι φανερό ότι προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση για να κρύψει την προσωπική του ήττα και την ήττα της Κυβέρνησης του.»

Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε: « Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι πληρώνουμε το έλλειμμα στρατηγικής απέναντι στη νέα στρατηγική της Τουρκίας, την υποχωρητικότητα και το έλλειμμα αποφασιστικότητας από τη μεριά της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη. Γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό το σημείο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό και αποκαλυπτικό ότι σε μια αποστροφή του, είπε ότι «οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός». Καταλαβαίνετε ότι όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός τοποθετείται με αυτό τον τρόπο, είναι ξεκάθαρο πως όλους αυτούς τους μήνες δεν έδωσε καμία μάχη ώστε να φτάσουμε σε αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Όμως όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές, η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από δηλώσεις, αλλά από σκληρές, αυστηρές κυρώσεις. Αυτή είναι η ξεκάθαρη δική μας θέση.»

Γιες μαν

Από τη μεριά του, το ΜέΡΑ25 υποστήριξε:

«Μια κοροϊδία και μια αναβολή. Αυτά έφερε ο κ. Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα, ξανανακοίνωσε την απάτη των 72 δις του Ταμείου Ανάκαμψης, και δήλωσε ικανοποιημένος με την εκ νέου αναβολή των αποφάσεων της ΕΕ για την Τουρκία τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου.

Η αλήθεια είναι ότι ήταν συνεπής στην προηγούμενη δήλωσή του: "δε φεύγω από εδώ αν δεν πάρω κάτι". Πήρε αυτό ακριβώς που παίρνει κάθε "γιέσμαν": Κοροϊδίες κι υποσχέσεις.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ