ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Click Away: Κόντρα Γεωργιάδη με εμπόρους για τα χριστουγεννιάτικα μέτρα στο λιανεμπόριο

Click Away: Κόντρα Γεωργιάδη με εμπόρους για τα χριστουγεννιάτικα μέτρα στο λιανεμπόριο
ΙΝΤΙΜΕ

ΓΣΕΒΕΕ και Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το λιανεμπόριο.

Σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει: «Οι σημερινές αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκαν από τους υπουργούς κ.κ. 'Αδωνι Γεωργιάδη και Στ. Πέτσα, οδηγούν στην οριστική απώλεια τζίρου για τις ΜμΕ, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.»

Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι:

«Μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου και ένα μικρό ποσοστό των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων διαθέτουν e-shop με αποτέλεσμα όλος ο όγκος των πωλήσεων της εορταστικής περιόδου να συγκεντρωθεί και να οδηγηθεί στα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου του λιανικού εμπορίου.»

Προσθέτει δε ότι: «Οι προσδοκίες των μικρομεσαίων εμπόρων, ότι λειτουργώντας τις τελευταίες ημέρες του χρόνου θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος του εορταστικού τζίρου, χάθηκαν οριστικά και αμετάκλητα. Η επιβίωση των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων αφήνεται στην τύχη τους, χωρίς την ανακοίνωση κάποιου ουσιαστικού μέτρου στήριξής τους, από την πλευρά της κυβέρνησης.»

Και καταλήγει ως εξής:

«Είναι σαφές ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι μια αδιαπραγμάτευτη αρχή, δεν μπορεί όμως η προστασία της δημόσιας υγείας να λειτουργεί ως άλλοθι για τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και υπέρ της συγκέντρωσης της αγοράς σε λίγους και ισχυρούς».’

Επιστολή σε Σταϊκούρα-Γεωργιάδη

Σε ανάλογο τόνο ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε επιστολή του προς τον Άδωνι Γεωργιάδη υποστηρίζει ότι:

«Δυστυχώς για μας που αποφασίσαμε να επιχειρούμε στην Ελλάδα, για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση αποφάσισε την τακτική των διαχωρισμών.

Η απόφαση της λειτουργίας της αγοράς με το click away αφορά μόνο το 15% των επιχειρήσεων που διατηρούν e–shops και θα είναι οι κερδισμένοι-χαμένοι αυτών των εορτών. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς οδηγεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην απόλυτη καταστροφή.»

Ο ΕΣΘ προσθέτει:

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη σημερινή απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι στη ζωή φυσικά προέχει η υγεία αλλά σε δεύτερο λόγο έρχεται η οικονομία. Και χωρίς πραγματική οικονομία δεν υπάρχει επιβίωση στον τόπο.

Όμως ο κύβος ερίφθη και ο χριστουγεννιάτικος τζίρος, ανοίγει την πόρτα της καταστροφής στο 85% των επιχειρήσεων. Καθιστούμε την κυβέρνηση υπεύθυνη και για την υγεία μας και για την οικονομική μας επιβίωση και την καλούμε να αναλάβει την ευθύνη της απόφασής της.

Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με αυτό το σύστημα. Η λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.»

Και καταλήγει ως εξής:

Σας είχαμε επισημάνει με επιστολή μας στις 21/4/2020, στην περίοδο του πρώτου lockdown, μια πλατφόρμα σωτηρίας της αγοράς. Δεν εισακουστήκαμε και ακολουθήσατε μεθόδους που δυστυχώς δεν είχαν αποτέλεσμα. Σας την ξαναστέλνουμε πιστεύοντας ότι σήμερα, όσο ποτέ, είναι η μόνη σανίδα σωτηρίας για να μην χαθούν, εδώ που φτάσαμε, δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεων και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, πράγμα το οποίο είμαστε σίγουροι ότι είναι ο εφιάλτης ημών και της κυβέρνησής σας».

Τι απαντάει ο Γεωργιάδης

Στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στο Mega o Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι δεν είναι και ο ίδιος ευχαριστημένος με την απόφαση της κυβέρνησης να μείνει κλειστό το λιανεμπόριο στις Γιορτές. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού οι λοιμωξιολόγοι ήταν σαφείς στις υποδείξεις τους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης είχε έντονο διάλογο με τον πρόεδρο του επαγγελματικού επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Ζορπίδη. Ο κ. Ζορπίδης κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδης ότι με τα μέτρα που παίρνει κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε την κατηγορία και υποστήριξε ότι: «Ο λόγος που επιτράπηκαν οι τηλεφωνικές παραγγελίες και η χρήση του P.O.S έξω από τα καταστήματα είναι για να βοηθήσουμε τη μικρή επιχείρηση που δεν έχει οργανωμένο ηλεκτρονικό κατάστημα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ