ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για ένα σπίτι και μια φωτογραφία

Για ένα σπίτι και μια φωτογραφία
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

H φράση του Βαγγέλη Γιαννόπουλου παραμένει ακόμη γνωστή όταν είχε πει στη κόντρα του Παπανδρέου με την Αυριανή για «για ένα κωλόσπιτο θέλουν να ρίξουν τον Ανδρέα»… Η φράση αυτή έμεινε στην ιστορία γιατί είχε κάνει εντύπωση.

Το «κωλόσπιτο» επανέρχεται όχι φυσικά ως υπαρκτό θέμα, αλλά ως όπλο στην πολιτική αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία ζητά εξηγήσεις από τον κ. Τσίπρα για το εξοχικό του στο Σούνιο και θέλει να πληροφορηθεί τα αληθινά στοιχεία σχετικά με το κόστος.

Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι και απάντησε στην κριτική της κυβερνητικής παράταξης ζητώντας να δημοσιοποιήσει τα δικά του στοιχεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γιατί αυτό; Διότι θεωρεί ότι βάζοντας τον εαυτό του στη θέση του θύματος, αυτομάτως συγκεντρώνει τη συμπάθεια του κόσμου που για ένα σπίτι γίνεται ολόκληρη πολιτική αντιπαράθεση, όταν μάλιστα ο κόσμος πεθαίνει από τον κορωνοϊό.

Από την άλλη η κυβέρνηση -με την ίδια τακτική που εφαρμόστηκε και στην περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου για το σπίτι στην Εκάλη πριν δεκαετίες- εφαρμόζει την ίδια συνταγή και πάλι, δείχνοντας καθαρά ότι πρόκειται για αντεπίθεση στην κριτική που ασκείθηκε στον πρωθυπουργό, επειδή φωτογραφήθηκε χωρίς μάσκα και κανένα μέτρο προστασίας με ποδηλάτες στην Πάρνηθα.

Παρ΄ ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια , η τακτική που εφαρμόζουν τα κόμματα για να πολώσουν και να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους παραμένει ίδια με το παρελθόν, δίχως να μπορούν να αφουγκραστούν τις νέες ανάγκες των πολιτών.

Δεν είχε ανάγκη η Νέα Δημοκρατία να αναδείξει ένα τέτοιο θέμα για το σπίτι, ούτε φυσικά είχε ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει φτηνή αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη για τη φωτογραφία του στην Πάρνηθα, επειδή το θέμα αναδείχθηκε μέσα από τα social media.

Ότι γίνεται viral δεν είναι κατ΄ ανάγκη και σωστό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, επειδή το είδαν χρήστες του Διαδικτύου. Δεν πάει να πει ότι αγγίζει την πλειοψηφία του κόσμου, είτε το ένα ή το άλλο θέμα, επειδή σχολιάστηκε στο Τwitter, το Facebook ή το Instagram. Τι είναι θέμα και τι δεν είναι έχει φτάσει να καθορίζεται από τα κλικ και τους ακολούθους. Και όχι από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας που πρέπει να αναδεικνύονται από τα κόμματα και τη κυβέρνηση.

Επομένως καλό θα ήταν να δούνε την πραγματικότητα και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση και όχι να εθελοτυφλούν, αναδεικνύοντας θέματα που έρχονται στην επικαιρότητα μέσω αυτού του τρόπου και όχι μέσω των πραγματικών περιστατικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ