ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Σηκώνει το γάντι και βάζει στην ημερήσια διάταξη τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς

Μαξίμου: Σηκώνει το γάντι και βάζει στην ημερήσια διάταξη τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς
Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΕΠΕ, την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Στην αντεπίθεση θέλει να περάσει η κυβέρνηση μετά τις εις βάρος της εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τις αποκαλύψεις γύρω από τις καταγγελίες για παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην Δικαιοσύνη.

Έπειτα από μερικές ημέρες σιωπής κι ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε να συζητηθεί το επίμαχο θέμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση αιτήθηκε την διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή με αντικείμενο τις εξελίξεις στον χώρο της δικαιοσύνης.

Είναι σαφές πως το αίτημα του πρωθυπουργού για σύγκληση της βουλής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών γίνεται με αφορμή την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ωστόσο από το περιεχόμενο της επιστολής Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Βουλής γίνεται κατανοητό ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει πολλούς φακέλους και να σκαλίσει πολλά εκκρεμή ζητήματα, ξεκινώντας από τις περίφημες λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς.

Δίνοντας στίγμα ως προς το πώς αντιμετωπίζει το Μαξίμου τις καταγγελίες που αφορούν στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται σε αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις, με τις οποίες δηλητηριάζεται η δημόσια συζήτηση και μάλιστα κατηγορεί την αντιπολίτευση πως τις αναπαράγει άκριτα.

Και στο βάθος αξιολόγηση

Η κυβέρνηση θεωρεί πως πήγε σχετικά καλά η πρώτη επαφή των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με την τρόικα έπειτα από έναν και επιπλέον μήνα. Η συζήτηση γύρω από τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας φαίνεται πως προχωρά και απομένει να φανεί σε ποιο βαθμό θα γίνουν δεκτά τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση ως προς την ικανότητά τους να πετύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους. Για παράδειγμα σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές δεν θεωρείται βέβαιο κατά πόσο οι δανειστές θα κάνουν δεκτή την ελληνική πρόταση για επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές που σχετίζεται με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Πάντως όπως και να’ χει στόχος όλων των πλευρών είναι να βρεθεί λύση και να κλείσει η αξιολόγηση πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα. Εξ αυτού του λόγου οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα θα είναι καθημερινές με εξαίρεση μόνο την Καθαρά Δευτέρα, καθώς όπως εξηγήθηκε στους δανειστές -για λόγους που σχετίζονται με την ελληνική πραγματικότητα- είναι αναγκαία μία μονοήμερη διακοπή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ