ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: «Πυρά» για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής έναντι της Τουρκίας - Τι απαντά η κυβέρνηση

Βουλή: «Πυρά» για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής έναντι της Τουρκίας - Τι απαντά η κυβέρνηση
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ INTIME

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης - αντιπολίτευσης βρέθηκαν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής που παραπέμπουν σε κυρώσεις για την Τουρκία τον Μάρτιο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που δέχθηκε κριτική ότι η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη που η ίδια έβαλε, επεσήμανε ότι το θέμα παραμένει στο τραπέζι.

“Είναι σημαντικό να βαδίζει η Ευρώπη έστω με αργά, ακόμη και μίζερα βήματα προς τα εμπρός παρά να κλείσει το θέμα και να πει να λύσουν μόνες τους τις διαφορές τους Ελλάδα και Τουρκία” είπε και υπογράμμισε πως όσο οι τουρκικές προκλήσεις παραμένουν στην ατζέντα, δείχνουν ότι το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά ευρωτουρκικό.

“Εμείς προσπαθούμε να σύρουμε την Ευρώπη να επιδείξει ισχύ απέναντι στην Τουρκία κι αυτή να συμμορφωθεί”, είπε και απέρριψε την πρόταση για άσκηση βέτο (σ.σ. εν προκειμένω στον προϋπολογισμό της Ένωσης), καθώς θα ισοδυναμούσε με αυτοχειρία. “Θα ήταν σαν κάποιος να πυροβολούσε τα πόδια του, ενώ αιμορραγεί από μια βαθιά οικονομική κρίση, θα ήμασταν και θιγμένοι και ριγμένοι και θα αποκλειόμασταν από το Ταμείο Ανάπτυξης”, ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

“Βάλατε τον πήχη εκεί που τον βάλατε. Περάσατε πολύ από κάτω, πάρα πολύ από κάτω. Είχαμε τρεις Συνόδους Κορυφής ότι μας λέγατε ότι θα υπάρχουν κυρώσεις. Κυρώσεις μια, κυρώσεις δύο, κυρώσεις τρεις, τώρα ξανά οι κυρώσεις μετατίθενται”, υποστήριξε ο Πάνος Σκουρλέτης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για μη ικανοποιητικά αποτελέσματα. “Έπεσαν οι μάσκες της ΕΕ”, ανέφερε ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ, ενώ ο Κλέων Γρηγοριάδης από το ΜέΡΑ 25 ανέφερε ότι θα έπρεπε η Ελλάδα να ασκούσε “βέτο” όπως ο Όρμπαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ