ΚΟΣΜΟΣ

Ακάρ: Οι κυρώσεις έχουν κλονίσει τις αξίες της συμμαχίας μας με την Ουάσινγκτον

Ακάρ: Οι κυρώσεις έχουν κλονίσει τις αξίες της συμμαχίας μας με την Ουάσινγκτον
(AP Photo)

«Οι κυρώσεις έχουν κλονίσει όλες τις αξίες της συμμαχίας μας με την Ουάσινγκτον»: αυτό ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μια μέρα μετά από την απόφαση των ΗΠΑ να τιμωρήσουν την Άγκυρα για την αγορά των S-400.

«Είναι σαφές ότι οι κυρώσεις κατά μέλος του ΝΑΤΟ όχι μόνο πληγώνουν το πνεύμα της Συμμαχίας αλλά υπονομεύουν και την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους συμμάχους» τόνισε ο Ακάρ.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, τις κυρώσεις ασυμβίβαστες με τις σύγχρονες στρατιωτικές και πολιτικές πραγματικότητες.

Προειδοποίησε δε, πως η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσει την άμυνά της εναντίον αεροπορικών επιθέσεων.

Είναι φανερό πως η απόφαση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της συμμάχου χώρας της στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας, αυξάνει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών δρομολογώντας ένα «ντόμινο» σημαντικών εξελίξεων.

Οι κυρώσεις απευθύνονται κατά του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων.

Επίσης, απαγορεύεται η έκδοση από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Κι ενώ πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση έκανε ό,τι δίστασε να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από λίγες ημέρες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις «ανεξήγητες» αφού η Ουάσινγκτον, όπως τόνισε η Άγκυρα, απέρριψε επανειλημμένα την προσφορά της να δημιουργηθεί μια κοινή ομάδα εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ