ΚΟΣΜΟΣ

O Τζέφρι Πάιατ ενημέρωσε τον Νίκο Δένδια για τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας

O Τζέφρι Πάιατ ενημέρωσε τον Νίκο Δένδια για τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας
Twitter / ΥΠΕΞ

Συνάντηση με τον Aμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα και η Ανατολική Μεσόγειος, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ο Αμερικανός πρέσβης ενημέρωσε επίσης για την χθεσινή ανακοίνωση επιβολής κυρώσεων CAATSA, από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Είναι φανερό πως η απόφαση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της συμμάχου χώρας της στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας, αυξάνει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών δρομολογώντας ένα «ντόμινο» σημαντικών εξελίξεων.

Οι κυρώσεις απευθύνονται κατά του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων.

Επίσης, απαγορεύεται η έκδοση από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Κι ενώ πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση έκανε ό,τι δίστασε να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από λίγες ημέρες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις «ανεξήγητες» αφού η Ουάσινγκτον, όπως τόνισε η Άγκυρα, απέρριψε επανειλημμένα την προσφορά της να δημιουργηθεί μια κοινή ομάδα εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ