ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Φέτος δεν θα κάνουμε ρεβεγιόν

Πέτσας: Φέτος δεν θα κάνουμε ρεβεγιόν
ΙΝΤΙΜΕ

Σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Real, o Στέλιος Πέτσας έκανε εκτενή αναφορά στο ποιο θα είναι το πλαίσιο των απαγορεύσεων για τις Γιορτές.

Σε ό,τι αφορά την εκκλησία, ο κ. Πέτσας είπε: «Ήταν σε πολύ καλό κλίμα η επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο. Το θέμα τέθηκε στην Επιτροπή των ειδικών, προκειμένου να δει τι περιθώρια υπάρχουν για το άνοιγμα των εκκλησιών μας, κατά τις ημέρες των εορτών. Αντιλαμβάνομαι ότι η Επιτροπή κινείται στην κατεύθυνση, αντί για δύο ημέρες, να έχουμε τρεις ημέρες ανοιχτές τις εκκλησίες. Δηλαδή, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα, με τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν οι εκκλησίες να έχουν διπλή Λειτουργία, κάτι που γινόταν και στο παρελθόν. Όσον αφορά τον αριθμό των πιστών εντός των ναών, αντί των 9 ατόμων να πάμε στους 25, κατά μέγιστο, ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά στους μη μητροπολιτικούς ναούς, ενώ στους μητροπολιτικούς να πάμε μέχρι τα 50 άτομα τον μέγιστο αριθμό πιστών. Και αυτά για τις τρεις ημέρες. Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα.»

Προσέθεσε ότι:

«Η Επιτροπή κάνει εισηγήσεις με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα ακολουθήσουμε τη συμβουλή των ειδικών, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Αν αυτή η ευελιξία δώσει τη δυνατότητα στην Ιερά Σύνοδο να έχει μια εποικοδομητική στάση, μένει να το δούμε. Αλλά πιστεύω ότι η Εκκλησία όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, θα δείξει υπεύθυνη στάση.»

Για το ωράριο στις γιορτές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:

«Δεν έχει εξεταστεί τίποτε άλλο, ούτε από την Επιτροπή των Ειδικών ούτε από την Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις γιορτές και θα παραμείνουμε σε αυτό το ωράριο, το οποίο είναι δύσκολο, αλλά στέλνει το σωστό μήνυμα:

Φέτος δεν είναι το ίδιο. Δεν κάνουμε ρεβεγιόν. Μένουμε με τη στενή μας οικογένεια. Αν θέλαμε να έχουμε μία άλλη οικογένεια φίλων μας ή συγγενών μαζί -πάντα αυτών που κάνουμε συνήθως παρέα- ας μείνουμε σε αυτό τον κλειστό κοινωνικό κύκλο κι ας μην τον ανοίξουμε υπέρμετρα αυτές τις γιορτές. Αλλά όχι, όμως, για να ξενυχτήσουμε μαζί, όπως τα προηγούμενα χρόνια.»

Ο κίνδυνος οι γιορτές να οδηγήσουν σε χαλάρωση

Προσέθεσε ότι: «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία, ιδίως όταν βλέπουμε ακόμη και σήμερα, πέντε εβδομάδες και πλέον μετά την εφαρμογή του καθολικού απαγορευτικού, να έχουμε Μ.Ε.Θ. με πληρότητα κοντά στο 80% στην Επικράτεια, κοντά στο 90% στη Θεσσαλονίκη. Αυτά είναι πάρα πολύ μεγάλα νούμερα. Με την παραμικρή έξαρση στις αρχές ενός τρίτου κύματος, όχι στην κορύφωση, στις αρχές ενός ενδεχόμενου τρίτου κύματος, μπορεί αυτό να μας πνίξει. Και αυτό θα ήταν πραγματικά τραγικό για τους ανθρώπους που θέλουν προστασία από το Σύστημα Υγείας και δεν θα τη βρίσκουν. Γι’ αυτό κάνουμε έκκληση ξανά σε όλους για την τήρηση των μέτρων. Υπομονή. Πραγματικά, όσο κι αν είναι μια λέξη που μπορεί να έχει κακοποιηθεί, υπομονή σε όλους. Έχουμε για πρώτη φορά την ορατότητα του εμβολιασμού που έρχεται κι ας μην αφήσουμε αυτές τις μέρες να μας παρασύρουν και να είμαστε πιο χαλαροί, γιατί αυτό θα θρέψει τον κορωνοϊό.

Προσαρμόζουμε τα βήματά μας

Ο κ. Πέτσας επισήμανε: «Είναι τόσο δυναμική η πανδημία που μας αναγκάζει να προσαρμοζόμαστε. Κινούμαστε σε μια δυναμική κατάσταση και αναγκαστικά προσαρμόζουμε τα βήματά μας, πάντα όμως προς τον ίδιο δρόμο. Δεν φεύγουμε από αυτό το μονοπάτι. Μπορεί να είναι λίγο πιο ευέλικτο, λίγο πιο σφιχτό, ανάλογα με ό,τι επιβάλλουν οι συνθήκες, αλλά βαδίζουμε στο μονοπάτι, που πρέπει να μας πάει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου με ασφάλεια, ώστε να έχουν πέσει και τα κρούσματα σε ένα χαμηλότερο επίπεδο και να έχουν αποσυμφορηθεί οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται διάφορες προτάσεις, για διάφορα θέματα όπως το ζήτημα της περιποίησης νυχιών Το θέμα είναι πρωτίστως υγειονομικό. Είναι θέμα ζήτησης των χιλιάδων Ελληνίδων κυρίως, αλλά και ανδρών φαντάζομαι, που ζητούσαν τέτοιου είδους υπηρεσία και ήταν έτοιμοι να παρακάμψουν τα μέτρα και να τα έχουν κατ’ οίκον. Επομένως, από το να γίνει μία υγειονομική βόμβα με πολύ κόσμο να ανταλλάσσει επισκέψεις σε σπίτια, είναι προτιμότερο να έχουμε ανοιχτό ένα κατάστημα με κανόνες.

Θέλουμε παράλληλα πρώτον να προχωρήσει η διαδικασία της αποσυμφόρησης των ταχυμεταφορών και της παραλαβής των προϊόντων από το κατάστημα χωρίς ουρές, κάτι το οποίο έχει επιτευχθεί αυτές τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του συστήματος. Δεύτερον, να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο οι πληρωμές, για να αποφεύγεται η επαφή μεταξύ των καταναλωτών, όταν παραλαμβάνουν τα προϊόντα τους και του καταστηματάρχη ή του προσωπικού που τα παραδίδει. Και είναι επίσης ένα παράθυρο για εξοικείωση με όλες αυτές τις διαδικασίες των ηλεκτρονικών πληρωμών.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ