ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Σκληρή επίθεση σε Τσίπρα και ανακοίνωση για τη συμφωνία αγοράς 18 Rafale

Μητσοτάκης: Σκληρή επίθεση σε Τσίπρα και ανακοίνωση για τη συμφωνία αγοράς 18 Rafale
INTIME NEWS

Σε εξαιρετικά αιχμηρούς τόνους και με μια ολομέτωπη επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Άλεξη Τσίπρα, υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης των κυβερνητικών επιλογών στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021.

Ο κ. Μητσοτάκης αντέκρουσε τις κατηγορίες για τα στοιχεία της ύφεσης, επισημαίνοντας δηκτικά το παράδειγμα της Ισπανίας όπου καταγράφεται μεγαλύτερη ύφεση παρά την παρουσία στην συγκυβέρνηση των Podemos.

Ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε τη στάση του κ. Τσίπρα αναφορικά με τα στοιχεία που παρουσίασε για τις θέσεις εργασίας: «Η Eurostat στο β' τρίμηνο του έτους κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με τις λιγότερες χαμένες θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία αυτά δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς, αλλά αποδεικνύουν ότι η πολιτική μας για την υπεράσπιση της εργασίας και των θέσεων απασχόλησης ήταν αποτελεσματική.»

Πρόσθεσε δε εμφατικά: «Καταθέτω, μάλιστα, στα πρακτικά μια έκθεση από δύο σημαντικούς επιστήμονες σχετικά με το πώς μπορεί να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας με βάση το ελληνικό παράδειγμα στην εποχή του covid. Δεν τα λένε τα "μπουκωμένα από τη λίστα Πέτσα ΜΜΕ", αλλά επιστήμονες», κατέληξε, για να υπογραμμίσει: «Η ανεργία είναι η πρώτη μορφή αδικίας και θα την πολεμάμε σε όλα τα επίπεδα», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριακου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη προϋπολογισμός του 2021 ουσιαστικά ενσωματώνει δύο χρονιές σε μία στο πρώτο τρίμηνο, επισημαίνοντας ότι θα επεκταθεί η στήριξη για όσο είναι αναγκαίο, με μέτρα ανάλογα με αυτά που ελήφθησαν το 2020.

Όπως συμπλήρωσε «οι επιλογές μας για το 2021 ενισχύουν τις εφεδρείες κατά της πανδημίας με επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, επεκτείνουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για να τονωθεί η ζήτηση, οι επενδύσεις και η απασχόληση και προωθεί την επανεκκίνηση της οικονομίας, αξιοποιώντας το σύνολο των εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων».

Ανέφερε δε ότι αποτελεί μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους, διότι η εκτέλεσή του συναρτάται από την ακριβή διάρκεια της πανδημίας. Και συμπλήρωσε ότι εάν δεν υπήρχαν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση από τον περασμένο Μάρτιο - ύψους 23,2 δισ. ευρώ -, τα αποτελέσματα θα ήταν αρνητικά για τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας.

Στο πεδίο των εθνικών θεμάτων και δη της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά της Πολεμικής Αεροπορίας, ο κ. Μητσοτάκης, προανήγγειλε την υπογραφή εντός των προσεχών ημερών της συμφωνίας για την πρόσκτηση 18 μαχητικών αεροσκαφών, τέταρτης γενιάς, τύπου Rafale, τα πρώτα εκ των οποίων αναμένεται να προσγειωθούν στις ελληνικές πολεμικές μοίρες εντός του 2021, θ' αποκτηθούν από τη Γαλλία εντός του 2021. Ο πρωθυπουργός εξήρε τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν ώστε ένα τόσο σύνθετο πρόγραμμα να εκτελεστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ανάλογα θα εξελιχθεί και το πρόγραμμα για την προμήθεια φρεγατών, drones, ταυτόχρονα με εκείνο για την αναβάθμιση των 85 F-16, της Πολεμικής μας Αεροπορίας που ήδη τρέχει. Επίσης για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και την ενίσχυση του ανθρώπινου και η πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών όλων των ειδικοτήτων σε βάθος 5ετίας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός σε εμφανώς επικριτικούς τόνους οι προβλέψεις στον φετινό προϋπολογισμό είναι αυξημένες κατά 57% σε σχέση με το 2019, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θάρρος να ψηφίσει αυτά τα κονδύλια: «Ποια εξήγηση δίνετε γι' αυτό; Επικράτησαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι αριστερές φωνές; Από τη μία πατριωτικός τσαμπουκάς κι από την άλλη αδράνεια ως προς τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων; Υποκριτικά δηλώνετε παρών και όμως είστε απών από το εθνικό μέτωπο; Πατριωτισμός με ξένα κόλλυβα λέγεται αυτό!", επισήμανε.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Στο 80% η μείωση ενοικίου για τους πληττόμενους επιχειρηματίες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ