ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγριος καυγάς στη Βουλή στη συζήτηση άρσης ασυλίας του Πολάκη

Άγριος καυγάς στη Βουλή στη συζήτηση άρσης ασυλίας του Πολάκη
INTIME NEWS / ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ

Άγριος καυγάς ξέσπασε στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση άρσεων ασυλίας βουλευτών -μεταξύ αυτών- και του Παύλου Πολάκη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να θέτει παρεμπίπτον θέμα, υποστηρίζοντας ότι παρόμοια υπόθεση του πρώην υπουργού έχει κριθεί και απορριφθεί πριν από μερικούς μήνες.

Με «σημαία» την περίπτωση της Αγγελικής Αδαμοπούλου από το ΜέΡΑ25, που εγκαλείται για αναφορές της από το βήμα της Βουλής σε «κουκουλοφόρους» αστυνομικούς, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε πολιτικό σχέδιο φίμωσης και εκφοβισμού βουλευτών.

Προσπάθεια ποινικοποίησης της ζωής της χώρας, καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε σε μια συνθήκη ιδιότυπης δημοκρατικής εκτροπής αλλά και εν όψη μιας επιχείρησης από τη μεριά της κυβέρνησης και της συμπολίτευσης να οικοδομηθεί αστικοδικαστικό κράτος».

Για σ«υνεδρίαση που μπορεί να αποκτήσει ιστορικό χαρακτήρα με αρνητικό πρόσημο», μίλησε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Οι τόνοι στην αίθουσα της Ολομέλειας ανέβηκαν. Από την αντιπολίτευση ζητήθηκε να απορριφθούν τα αιτήματα άρσης ασυλίας Πολάκη και Αδαμοπούλου.

Βιομηχανία διώξεων σε βάρος βουλευτών κατήγγειλε από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, που πήρε το λόγο υποστήριξε ότι ο βουλευτής δεν φιμώνεται. «Ας σταματήσει το κομματικό παιχνίδι, ας μιλήσουμε σοβαρά, αν φιλτράρεται κάθε φορά ένας βουλευτής, να πάμε σπίτια μας», είπε ο κ. Βελόπουλος.

Για «ποινικοποίηση» του λόγου του βουλευτή που ούτε στα "πέτρινα χρόνια της δεκαετίας του '60" δεν γινόταν, μίλησε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Από πλευράς ΝΔ ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Γιάννης Μπούγας υποστήριξε ότι στην πρόσφατη Αναθεώρηση του Συντάγματος ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία η τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης ώστε να εξαιρεθούν από το ακαταδίωκτο συκοφαντικές αναφορές, ακόμα και αν αυτές γίνονται εντός της Ολομέλειας.

Η ίδια η κ. Αδαμοπούλου παίρνοντας το λόγο έκανε λόγο για όψιμη και υποκριτική ευαισθησία κάποιων για μια δήλωση που αποτελεί κοινό μυστικό και για προσωπική της εξόντωση γιατί είναι γυναίκα και αριστερή «έξω από μηχανισμούς και πάτρονες». Τόνισε δε ότι αυτό για το οποίο μηνύεται συνδέεται με την κοινοβουλευτική της δραστηριότητα και μόνον.

«Η Βουλή το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να γνωμοδοτήσει για την χορήγηση ή μη της άδειας άσκησης δίωξης» ενώ πρόσθεσε ότι μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν υπάρχει ακαταδίωκτο για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης», είπε.

Η άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη ζητήθηκε ύστερα από μήνυση του εκδότη Γιάννη Κουρτάκη για συκοφαντική δυσφήμιση.

Το παρεμπίπτον αίτημα της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ