ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας-Γκουρία: Υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης και σταδιακής βελτίωσης της οικονομίας

Τσίπρας-Γκουρία: Υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης και σταδιακής βελτίωσης της οικονομίας
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

“Βασική πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, είναι η επίτευξη ενός διττού στόχου: ανάκαμψη με κοινωνική δικαιοσύνη, με ταυτόχρονη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον γγ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων για την απομείωση του χρέους και όλα αυτά θα έχουν αλυσιδωτές θετικές αντιδράσεις, σημείωσε και εμφανίστηκε βέβαιος ότι παρά τις δυσκολίες “θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίσιμη στιγμή” και αυτή η χρονιά θα είναι χρονιά ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, άποψη την οποία συμμερίζεται και ο ΟΟΣΑ, όπως είπε.

Τα συμπεράσματα του ΟΟΣΑ θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης σε αυτή τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, τόνισε ο πρωθυπουργός. Γιατί εμείς, διαπραγματευόμαστε όχι μόνο με βάση τις ανάγκες μας αλλά και τα πραγματικά δεδομένα, επισήμανε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα αποτελεί έναν δίκαιο και ισορροπημένο απολογισμό του τεράστιου κοινωνικού κόστους των πολιτικών που εφαρμόστηκαν την περίοδο 2010-2014.

Συμφωνούμε με αρκετές από τις διαγνώσεις της έρευνας, χαιρετίζουμε τα περισσότερα από αυτά που συνιστά, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με την επισήμανση του ΟΟΣΑ για την αναγκαιότητα διευθέτησης του χρέους, καθώς, επίσης, και ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και ότι θα πρέπει να τον αυξήσουμε. Επιπλέον, επισήμανε ότι σωστά σχεδιασμένα συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητα για να εξασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας.

Ο γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία παρέδωσε στον πρωθυπουργό την οικονομική έρευνα για την Ελλάδα του 2016 και τόνισε πως “Έλληνες μπορείτε να συνεχίζετε να στηρίζεστε στον ΟΟΣΑ”.

Λόγω των μεταρρυθμίσεων πιστεύουμε ότι θα έχουμε θετική ανάπτυξη του χρόνου, υπάρχουν σημάδια σταδιακής βελτίωσης με τα επίπεδα ανεργίας να πέφτουν. Βεβαίως, το ποσοστό εξακολουθεί να είναι υψηλό, αλλά είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2012, ανέφερε ο γγ του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία.

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Γκουρία υπογράμμισε ότι ενώ όλοι θεωρούσαν ότι θα απαιτηθούν 25 δισ., τελικά η ανακεφαλαιοποίηση προχώρησε με μόλις 6 δισ ευρώ. Έτσι και 20 δισ. εξοικονομήθηκαν -που θα βάρυναν το χρέος- και υπάρχει ένα δυνατότερο ανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, “θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη και θα οδηγήσει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην άνοδο των εξαγωγών. Η πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα δώσει τη δυνατότητα για διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να μειωθεί η μελλοντική επιβάρυνση του χρέους με μεγαλύτερες περιόδους χάριτος, με επιμήκυνση”, είπε ο γγ του ΟΟΣΑ.

“Η Ελλάδα χρειάζεται χαμηλότερες ροές μελλοντικής εξυπηρέτησης του χρέους” υποστήριξε ο κ. Γκουρία και πρόσθεσε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις, γιατί οι επενδυτές θέλουν έναν καθαρό ορίζοντα για να επενδύσουν.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού για τη δημιουργία εξοικονομήσεων, σημείωσε ότι η εισαγωγή μιας βασικής σύνταξης, μιας ελάχιστης σύνταξης είναι ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι συντάξεις έχουν περικοπεί σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια και συνεπώς είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε μέτρα που θα διασφαλίσουν μια καλύτερη ευθυγράμμιση ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές, δημιουργώντας εξοικονόμηση πόρων, μειώνοντας κάποιες ειδικές μεταχειρίσεις, χωρίς να επιβαρύνονται περισσότερο οι ευάλωτοι πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ