ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ναι υπό όρους στα Rafale – Τα συνδέει με τις φρεγάτες

ΣΥΡΙΖΑ: Ναι υπό όρους στα Rafale – Τα συνδέει με τις φρεγάτες
AP Photo/Remy de la Mauviniere

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει καταρχήν «ναι» στην προμήθεια των 18 νέων γαλλικών μαχητικών Rafale, θέτοντας όμως τρεις όρους.

Το κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αγγίζει τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αν συμπεριληφθούν στον υπολογισμό και τα όπλα των αεροπλάνων.

Η απόφαση για τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευσή λήφθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κουμουνδούρου υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Θοδωρής, Δρίτσας, Γιώργος Τσίπρας, Γιώργος Κατρούγκαλος και Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, δύο είναι τα επιχειρήματα που βάρυναν στην απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Πρώτον, η ανάγκη ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων γενικά, και της Πολεμικής Αεροπορίας ειδικά.

Δεύτερον, η προμήθεια των Rafale αποτέλεσε εισήγηση του επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι ιθύνοντες της Κουμουνδούρου επαναλαμβάνουν συχνά ότι δεν μπορεί να γίνονται προμήθειες οπλικών συστημάτων με βάση μόνο πολιτικά και διπλωματικά κριτήρια, χωρίς εισηγήσεις των στρατιωτικών .

Οι τρεις όροι

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το «ναι» του υπό τρεις όρους, κάτι που δείχνει ότι είναι ανοιχτό το ποια θέση θα πάρει όταν έρθει προς ψήφιση το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Ο πρώτος όρος είναι η εξασφάλιση της διαφάνειας. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η σύμβαση που παρουσιάζει η κυβέρνηση, έχει σοβαρές ελλείψεις και ασάφειες. Τον όρο αυτόν πρέπει σαφώς να τον συνδέσουμε με τη σημερινή επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο του Ελεγκτικούς Συνεδρίου όπου τον καλεί να ελέγξει ενδελεχώς όλες τις προμήθειες που έγιναν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι φανερό πια ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει η παραμικρή εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

Ο δεύτερος όρος είναι η σύνδεση της προμήθειας με αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Το ζήτημα είχε τεθεί αρχικά, αλλά μετά «ξεχάστηκε».

Ο τρίτος όρος είναι η σύνδεση της προμήθειας των Rafale με την επιλογή των νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, τα δύο οπλικά συστήματα είναι αλληλένδετα και πρέπει να αποσκοπούν τόσο στην επιτήρηση του Αιγαίου, όσο και της ελληνικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που αφορά τόσο το πεδίο εφαρμογής της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας όσο και το Καστελόριζο. Το δημοσιογραφικό συμπέρασμα από αυτήν την τοποθέτηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών που είναι σκάφη ανοιχτής θαλάσσης, με αντιαεροπορικές και ανθυποβρυχιακές δυνατότητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ