ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: H... ειδική αποστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βόρεια Ελλάδα

Lockdown: H... ειδική αποστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βόρεια Ελλάδα
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Να εξουδετερώσει τα φαινόμενα επιδείνωσης που φρενάρουν τον ρυθμό αποκλιμάκωσης, με «όπλα» τα τοπικά lockdown, τους εκτεταμένους ελέγχους και τη διεύρυνση της βάσης των δεδομένων επιδιώκει η κυβέρνηση, τη στιγμή που η μάχη κατά της πανδημίας εισέρχεται σε μια από τις κρισιμότερες φάσεις της.

Πριν από την ενεργοποίηση του αποτελεσματικότερου «όπλου» κατά της πανδημίας, που δεν είναι άλλο από το εμβόλιο κατά της Covid-19 από τις 27 Δεκεμβρίου, υπάρχει και ο… κάβος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, και από την επιτυχή υποσκέλιση του, εξαρτάται η διατήρηση του τρέχοντος σχεδιασμού.

Ενδεχόμενος εκτροχιασμός θα καθιστούσε αναγκαστική την αναβάθμιση των αυστηρών απαγορεύσεων, από τοπικό σε οριζόντιο επίπεδο.

Άλλωστε, παρά τα δυο ελπιδοφόρα νέα της Παρασκευής, όπως η συμπλήρωση μιας εβδομάδας στην οποία το ισοζύγιο κατέγραψε υπέρτερο αριθμό εξιτηρίων από τις ΜΕΘ από εκείνον των διασωληνώσεων, αλλά και της μείωσης του αριθμού των θανάτων, οι ειδικοί διατηρούν τον «κόκκινο συναγερμό».

Άλλωστε όπως εξηγούν ξεκάθαρα οι ειδικοί, με βάση τον αυξημένο αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, ο κίνδυνος παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Μετά την Κοζάνη, είναι αρκετές οι περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες «φλερτάρουν» με την προοπτική ενός σκληρού lockdown.

Η ανάγκη να κερδηθεί η ίσως δυσκολότερη μάχη του υγειονομικού πολέμου οδηγούν τον πρωθυπουργό για ακόμη μια φορά στη Βόρεια Ελλάδα που έχει δοκιμαστεί σκληρότερα από κάθε άλλο γεωγραφικό τμήμα της ελληνικής επικράτειας, κατά τη διάρκεια του δευτέρου κύματος της πανδημίας.

Αποτελεί όμως και μια ευκαιρία για ακόμη μια αυτοψία στη Θεσσαλονίκη και στις υπόλοιπες περιοχές αλλά ταυτόχρονα είναι και μια επίσκεψη εμψύχωσης, καθώς επίσης και μια περιοδεία πειθούς και ενημέρωσης για το σχέδιο «Ελευθερία» -την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού.

Με απόφαση ομόφωνης στήριξης στο Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού, υποδέχεται τον Πρωθυπουργό η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, είναι έντονος ο προβληματισμός, για την επάρκεια των ελέγχων που διενεργούνται για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων:

«Παρατηρείται μία “διακριτική” σε πολλές περιπτώσεις επιτήρηση των μέτρων, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την κρισιμότητα των στιγμών» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης.


Αφετηρία στην περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αποτελέσει το Ορφανοτροφείο Θηλέων «η Μέλισσα» στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Επόμενοι σταθμοί του θα είναι το Νοσοκομείο Γιαννιτσών, αλλά και το Κέντρο Υγείας της περιοχής, στο οποίο θα λειτουργήσει ένα από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που έχουν προβλεφθεί στον εθνικό σχεδιασμό.

Ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Βέροιας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ