ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπήσεις: Ο συσχετισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ το 2020 μέσα από τις έρευνες της Pulse

Δημοσκοπήσεις: Ο συσχετισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ το 2020 μέσα από  τις έρευνες της Pulse
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

 To 2020 βαδίζει προς το τέλος του και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δημοσιεύουν τις τελευταίες έρευνές τους για το έτος.

Πλέον μελετώντας τη χρονοσειρά των μετρήσεων μπορούμε να αποκτήσουμε μια καλή εικόνα για το πώς διαμορφώθηκαν οι συσχετισμοί των κομμάτων, καθώς και για να τεκμηριώσουμε (όσο αυτό γίνεται) τις εκτιμήσεις για τους «κερδισμένους» και τους «χαμένους» της χρονιάς.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τη διάρκεια του 2020 η Pulse διεξήγαγε 11 δημοσκοπήσεις για τον Σκάι. Τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η μεταξύ τους διαφορά ήταν τα εξής:

Τα συμπεράσματα

Από την παρατήρηση της χρονοσειράς των δημοσκοπήσεων της Pulse προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

1. Η Νέα Δημοκρατία κλείνει τη χρονιά, παραμένοντας κυρίαρχη του πολιτικού παιχνιδιού. Έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα της τάξης του 15%. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι ενάμισι χρόνο μετά την εκλογή της, διατηρείται κοντά στο ποσοστό των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, όπου είχε πάρει 39,85%. Σαφώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήκει στους κερδισμένους του 2020 (όσο βέβαια μπορούμε να μιλάμε για «κερδισμένους» μια τέτοια ζοφερή χρονιά).

Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός απέχουν πολύ από τα εντυπωσιακά ποσοστά αποδοχής που κατέγραψαν στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού, όταν το κυβερνών κόμμα έφτασε το 45% και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ στις 23 μονάδες.

Από τον Μάιο και μετά αυτή τη διαφορά συρρικνώνεται συνεχώς. Με τον σημερινό συσχετισμό, η όποια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα σημάνει διπλές εκλογές αφού δεν είναι εφικτή η αυτοδυναμία με την απλή αναλογική.

2. Σίγουρα το 2020 δεν ήταν καλή χρονιά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Το κόμμα παρέμεινε στάσιμο στο ποσοστό που πήρε στις ευρωεκλογές (23,75%), μακριά από το 31,53% των βουλευτικών εκλογών. Η διαφορά με τη ΝΔ είναι πολύ μεγάλη (15 μονάδες), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πιάσει ακόμα τα ποσοστά που είχε τον Γενάρη και τον Φλεβάρη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι (προς το παρόν τουλάχιστον) μοιάζει να μην μπορεί να επωφεληθεί από την καταγραφόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια για την κυβερνητική διαχείριση του δεύτερου κύματος του κροωνοϊού.

Ωστόσο, για την αξιωματική αντιπολίτευση τα χειρότερα μοιάζουν να έχουν περάσει. Η σημερινή εικόνα του πολιτικού συσχετισμού είναι πολύ διαφορετική από αυτήν του Απριλίου. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε στο πολύ δύσκολο για αυτόν 2020 ότι δεν είναι κόμμα «μιας χρήσης», αλλά έχει σταθεροποιηθεί ως ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ