ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή - Τσίπρας: Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για κυβερνητικούς χειρισμούς εν μέσω πανδημίας

Βουλή - Τσίπρας: Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για κυβερνητικούς χειρισμούς εν μέσω πανδημίας
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ INTIME

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφάνεια καταθέτει αμέσως μετά τις γιορτές ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας πως υπάρχει μείζον δημοκρατίας. Σε παρέμβασή του στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε με σφοδρότητα την κυβέρνηση ότι επικαλείται την πανδημία για να υποβαθμίσει και τη κοινοβουλευτική διαδικασία και «νομοθετεί σαν τον κλέφτη».

«Όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάρουν θέση», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και προανήγγειλε την κατάθεση αιτήματος για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα της Δημοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και λογοδοσίας. «Θα σας αναγκάσω να απολογηθείτε. Και να δώσετε στη δημοσιότητα συμβάσεις, όπως ο νόμος ορίζει» υπογράμμισε και έκανε λόγο για «κυβέρνηση ανίκανων και dealers συμφερόντων και κυβέρνηση αχρήστων και όχι αρίστων».

Η φράση του αυτή σχολιάστηκε από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος τον κάλεσε να αναλογιστεί τι συνέβη σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία ή η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει χάσει την μπάλα στον έλεγχο της πανδημίας, κάνοντας λόγο για διαχειριστική ανικανότητα και προπαγάνδα. «Σταματήστε την αποτυχημένη στρατηγική. Οι επιδημιολόγοι συστήνουν ως αρχή των πάντων το να υπάρχει σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση. Αν δεν κάνουμε τεστ στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, θα κυνηγάμε διαρκώς την ουρά μας. Θεσπίστε άμεσα τη συνταγογράφηση, ορίστε ημερομηνίες που θα γίνουν μαζικά τεστ σε όλη την επικράτεια, να μην επιβαρύνεται ο κόσμος με τα κόστη και για να ξέρει η πολιτεία την έκταση της πανδημίας ώστε να είναι στοχευμένες και αποτελεσματικές οι συστάσεις που θα γίνουν από τους ειδικούς», είπε και πρόσθεσε πως παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται δύο μήνες σε lockdown, τα κρούσματα καλά κρατούν.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο, είπε ότι η κυβέρνηση το έχει αναγάγει σε πανάκεια. «Υπονομεύετε με τις παλινωδίες σας το πιο σημαντικό μας όπλο απέναντι στον ιό. Κίνδυνος νέου εγκληματικού εφησυχασμού. Δεν εμπνέετε εμπιστοσύνη σε τίποτα. Ακόμα και στο εμβόλιο, το μεγαλύτερο επίτευγμα που μας πρόσφερε η επιστήμη στη μάχη κατά του ιού, εσείς το ευτελίζετε σε επικοινωνιακούς σχεδιασμούς» και πρόσθεσε: «Προσέξτε, δε μιλώ για την απαραίτητη καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Μιλάω για τη θλιβερή εικόνα μιας κυβέρνησης που έχει μετατρέψει το εμβόλιο στο νερό του Καματερού. Και λέτε στους πολίτες κάντε υπομονή και θα ξεμπερδέψουμε γρήγορα και τους λέτε ότι θα παραλάβουμε δύο εκατομμύρια δόσεις».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν όταν αναφέρθηκε και σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, λέγοντας ότι «το επιτελικό κράτος δουλεύει διπλοβάρδιες μόνον για αρπαχτές» και σημείωσε: «Κάθε χρόνο επί ΣΥΡΙΖΑ τέτοια εποχή μέρισμα, φέτος κλεισμένοι στο διαμέρισμα».

Ο κ. Τσίπρας με αφορμή τις καταγγελίες για το ζήτημα των διπλών καταγραφών κρουσμάτων ζήτησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντήσει αν ασκήθηκαν πιέσεις σε μέσο ενημέρωσης για απολυθεί δημοσιογράφος που ανέδειξε το θέμα και ζήτησε να κατατεθούν οι όροι της σύμβασης με την αμερικανική εταιρεία Palantir, εγείροντας ζητήματα διαφάνειας στη σύμβαση.

«Βγαίνουν στο φως περίεργες συνεργασίες με σκοτεινές εταιρείες που κρατάτε κρυφές. Ευθέως ρωτώ: τι ακριβώς έχετε συμφωνήσει με την αμερικανική εταιρεία που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαδικτυακή χειραγώγηση της ψήφου των Αμερικάνων πολιτών υπέρ Τραμπ στις προηγούμενες εκλογές; Από τον Μάρτιο έχετε κάνει σύμβαση με μια σκοτεινή εταιρεία με πρόσχημα ή αντικείμενο την διαχείριση της πανδημίας. Μια εταιρεία που έπαιξε κεντρικό ρόλο στο Cambridge Analytica. Γιατί τα κρύβετε;», ήταν το ερώτημα που έθεσε προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Περήφανος για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αναφερόμενος στο εμβόλιο είπε ότι στις δόσεις του πρώτου εμβολίου της Pfizer θα προστεθούν και τα εμβόλια των άλλων δύο εταιρειών και έτσι θα αυξηθούν οι δόσεις. Ευχαρίστησε πάντως, την πρόθεση του να στηρίξει την εμβολιαστική προσπάθεια. Σε ότι αφορά στις καταγγελίες για διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, σχολίασε πως έχουν δοθεί όλες οι θεσμικές απαντήσεις από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Αστήρικτες και άσφαιρες χαρακτήρισε τις καταγγελίες Τσίπρα ο Μάκης Βορίδης, σχολιάζοντας ότι η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ του θύμισε τις παρεμβάσεις του Πάνου Καμμένου.

“Ήρθε ο κ. Τσίπρας των τροπολογιών, των βοσκοτοπιών, του Καψώχα και της Ακριβοπούλου και της σκευωρίας Novartis να κάνει μαθήματα Δημοκρατίας στην ΝΔ”, είπε και πρόσθεσε αναφορικά με το αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, ότι είναι καλοδεχούμενο ώστε “να θυμηθούμε τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ”.

Το καρφί Βαρουφάκη και η απάντηση Κοντοζαμάνη

«Η Δημοκρατία μπήκε σε καραντίνα το βράδυ του δημοψηφίσματος, όταν κάνατε το όχι - ναι», ήταν το καρφί του Γιάνη Βαρουφάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε ότι αυτή η νύχτα κράτησε πολύ. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 επανέλαβε την πρόταση του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ανοίξει τον φάκελο της χρεοκοπίας και των μνημονίων, ενώ αναφερόμενος στον εμβολιασμό, είπε ότι θα στηρίξει την εθνική προσπάθεια.

Οι αναφορές του ωστόσο, σε αδιαφάνεια προκάλεσαν την αντίδραση του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη που σχολίασε πως «ευτυχώς δεν είχατε δεύτερη ευκαιρία για διαπραγμάτευση στην ΕΕ, γιατί θα βλέπαμε τα εμβόλια με το κιάλι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ