ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Το μήνυμα Μητσοτάκη και ο μαραθώνιος του εμβολιασμού

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Το μήνυμα Μητσοτάκη και ο μαραθώνιος του εμβολιασμού
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Μήνυμα διά του παραδείγματος και μάλιστα με ιδιαίτερη βαρύτητα ετοιμάζεται να εκπέμψει η κυβέρνηση στην πρεμιέρα των εμβολιασμών.

Κεντρικός πρωταγωνιστής θα είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όπως έχει γνωστοποιηθεί, θα σηκώσει πρώτος μαζί με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής την αυλαία σε μια από τις σημαντικότερες αποστολές της ελληνικής πολιτείας.

«Είναι το μεγάλο εθνικό στοίχημα» όπως χαρακτήρισε Κυριάκος Μητσοτάκης την επιχείρηση «Ελευθερία», κατά την εισήγησή του στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα λαμβάνουν χώρα πυρετώδεις διεργασίες για την άρτια και πλήρη μετάδοση του σήματος της εθνικής εκστρατείας.

Μια... υπερπαραγωγή, που δεν στοχεύει στον εντυπωσιασμό, αλλά στη διεύρυνση της απήχησης για την αναγκαιότητας των εμβολιασμών, για τους οποίους ο πρωθυπουργός θέλει να άρει τις αμφιβολίες και να παρακινήσει κρίσιμες ομάδες του πληθυσμού που διατηρούν επιφυλάξεις, κάνοντας μπροστά στις κάμερες το εμβόλιο.

Ταυτόχρονα εντείνονται και οι προετοιμασίες για το σλόγκαν της ενημερωτικής – διαφημιστικής καμπάνιας που θα τρέξει από τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιά.

Στην αφετηρία του εθνικού μαραθωνίου για τον εμβολιασμό, την ερχόμενη Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον Ευαγγελισμό θα βρεθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κατά πληροφορίες θα ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ η Φώφη Γεννηματά θα εμβολιαστεί στις 4 Ιανουαρίου, εξαιτίας ενός ελαφρού κρυώματος.

Το εμβόλιο θα κάνουν και ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ωστόσο μένουν να προσδιοριστούν οι ημερομηνίες.

Παρά τις ιδέες που βρίσκονται στο τραπέζι, η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει ανάψει το πράσινο φως σε κάποιο από τα συνθήματα.

Εξίσου κρίσιμη για την θετική έκβαση στην εκστρατεία επικοινωνίας, θεωρείται και η συνδρομή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Σε αυτό το πεδίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατά τις προηγούμενες ώρες τηλεδιάσκεψη με υψηλόβαθμα στελέχη των πέντε σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας κατά την οποία ανέλυσε διεξοδικά όλα τα ζητήματα.

Είναι ξεκάθαρο ότι στην κυβέρνηση καταγράφουν ως ενθαρρυντικά τα στοιχεία της απογραφής που διενεργείται στους κόλπους των υγειονομικών, αναφορικά με την ανταπόκριση τους στο κάλεσμα της πολιτείας για το εμβόλιο κατά της Covid-19.

Το επίπεδο, των σχετικών ποσοστών κρίνεται ικανοποιητικό και με αυξανόμενη δυναμική, όπως επίσης και εκείνο στις τάξεις του γενικού πληθυσμού.

Σε αυτό το διάστημα προφανώς θα εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του ιού, καθώς πρόκειται για δύο παράλληλες και απολύτως αλληλοσυνδεόμενες προσπάθειες.

«Όσο πιο πιστά τηρούνται τα μέτρα τόσο ευκολότερα θα αίρονται οι περιορισμοί και όσο περισσότεροι πολίτες θα εμβολιάζονται τόσο πιο κοντά θα έρχεται και το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα» είναι το σχετικό μότο κυβερνητικών πηγών.

Μετά την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τις ευρωπαϊκές Αρχές, οι πρώτες δόσεις θα βρίσκονται στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου.

Την επομένη κιόλας μέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, για να επεκταθούν σταδιακά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία έχουν ήδη οργανωθεί.

Υπάρχει -όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός- ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο μεταφοράς, φύλαξης, διανομής του εμβολίου αλλά και οργάνωσης των εμβολιασμών, με εμπλοκή σχεδόν του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, των Δήμων αλλά και –όπου αυτό είναι απαραίτητο- των Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπάρχει επίσης σχεδιασμός, για την ενημέρωση του πληθυσμού ενώ την επιστημονική ευθύνη αυτής της τεράστιας επιχείρησης έχει αναλάβει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Την εποπτεία της έχει αναλάβει η νέα Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού και Διαχείρισης Εμβολιασμού με Πρόεδρό το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μέλη ομολόγους του από συναρμόδια Υπουργεία και εκπρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο φόντο στο οποίο διεξάγεται η μάχη κατά της πανδημίας, μετά την ανακάλυψη του νέου στελέχους του SARS-COV2, δεν ανατρέπει τον εν εξελίξει σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Η βασική υπόθεση για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που καταγράφηκε στην Βρετανία είναι ότι έχει ελαφρώς αυξημένη μολυσματικότητα.

Αυτό όμως δεν έχει επαληθευθεί. Το στέλεχος περιγράφηκε πρώτη φορά το Σεπτέμβριο και υπάρχουν ενδείξεις ότι κυκλοφορούσε αρκετούς μήνες πριν από αυτό.

Το κυβερνητικό πλάνο, για τους επόμενους μήνες, δεν αλλάζει ακόμα και εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι ενδείξεις.

Ταυτόχρονα οι κυβερνητικές προσπάθειες θα εστιάσουν στο εξίσου μεγάλο project του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου για την παρακολούθηση ασυμπτωματικών φορέων covid.

Άλλωστε όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, είναι μία πτυχή της εθνικής στρατηγικής κατά του κορωνοϊού.

Όπως επισημαίνεται διαρκώς, η συνδρομή των πολιτών σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είναι καθοριστικής σημασίας.

Μέχρι στιγμής τα δωρεάν τεστ γίνονται σε όλους τους ασθενείς με συμπτώματα Covid-19 σε νοσοκομεία και σε Κέντρα Υγείας.

Γίνονται επίσης από τον ΕΟΔΥ στο πλαίσιο αντιμετώπισης συρροών και των προληπτικών ελέγχων για την έγκαιρη ανίχνευση επερχόμενης συρροής σε ευάλωτες ομάδες.

Στόχος είναι η διενέργεια επιπλέον 12 χιλιάδων τεστ τυχαίου ελέγχου ανά ημέρα.

Για την υλοποίηση του προγράμματος έχει ήδη δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα στη διεύθυνση testing.gov.gr και έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου στα οποία συμπεριλαμβάνονται Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Στην πλατφόρμα μπορεί κάποιος να δηλώσει ενδιαφέρον για test και θα ειδοποιείται για τον τόπο και το χρόνο που θα το κάνει.

Το πρόγραμμα αφορά όλους τους πολίτες με εξαίρεση όσους παρουσιάζουν συμπτώματα οι οποίοι, μετά την επικοινωνία με το γιατρό τους, θα πρέπει να κάνουν τεστ στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ