ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβόλιο κορωνοϊού: Το μεγάλο στοίχημα της ανοσίας για το 2021

Εμβόλιο κορωνοϊού: Το μεγάλο στοίχημα της ανοσίας για το 2021
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 2020 θα μείνει στη μνήμη μας ως μια ζοφερή χρονιά.

Ο φόρος αίματος του κορωνοϊού είναι βαρύς, ενώ το lockdown βυθίζει την οικονομία στην ύφεση και διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό.

Μέχρι τώρα στην Ελλάδα θρηνούμε 4.788 θανάτους από τον κορωνοϊό.

Την ίδια στιγμή, η ύφεση για το 2020 θα ξεπεράσει το 10%, δηλαδή χειρότερα από τα πιο σκληρά μνημονιακά χρόνια.

Ωστόσο, η χρονιά κλείνει με μια αχτίδα φωτός.

Η έναρξη του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό σήμανε την αρχή του τέλους του εφιάλτη -χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας.

Ήδη το εμβόλιο της Pfizer/Biotech είναι σε χρήση, ενώ αναμένεται και η αδειοδότηση του εμβολίου της Moderna στις 6 Ιανουαρίου.

Στόχος το 70%

Για να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού απέναντι στον κορωνοϊό πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.

Η αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης ήταν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ωστόσο, έχουν σημειωθεί οι πρώτες καθυστερήσεις στις παραλαβές από την Pfizer.

Σύμφωνα με τον τελευταίο προγραμματισμό που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση:

-Στις 20 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

- Από το εμβόλιο τις Pfizer/Biotech τον Γενάρη θα παραληφθούν 419.250, τον Φλεβάρη 333.450 δόσεις και ως το τέλος Μάρτη θα έχουν παραληφθεί θα έχουν παραληφθεί συνολικά 1.255.800.

-Από το εμβόλιο της Moderna θα παραληφθούν 240.000 δόσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους.

-Το εμβόλιο της Astra Zeneca και της Οξφόρδης που έχει εγκριθεί στη Μεγάλη Βρετανία, δεν φαίνεται ότι θα εγκριθεί από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στον Ιανουάριο.

Επομένως, αν δεν αυξηθούν σημαντικά οι παραλαβές από τα υπάρχοντα εμβόλια και δεν εγκριθούν καινούργια, φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος του 70% μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, εκτίμησε ότι στις ΗΠΑ ο στόχος της ανοσίας της αγέλης θα επιτευχθεί το φθινόπωρο.

Το στοίχημα

Το μεγάλο στοίχημα του 2021 είναι λοιπόν οι φαρμακευτικές εταιρίες και οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κινηθούν γρήγορα ώστε να εξασφαλιστούν στον αναγκαίο χρόνο οι απαιτούμενες ποσότητες εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Το στοίχημα των εμβολίων πρέπει να κερδηθεί:

-Για να σωθούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ οι θάνατοι από κορωνοϊό στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσουν τους 12.300 έως τον Απρίλιο.

-Για να μπορέσει να ανακάμψει ο τουρισμός και κατ’ επέκταση ελληνική οικονομία. Προϋπόθεση αυτής της ανάκαμψης είναι η επιστροφή σε μια στοιχειώδη υγειονομική κανονικότητα. Όπως είπε στο CNN Greece κορυφαίος παράγοντας της αγοράς, «δεν υπάρχει ελληνική τουριστική επιχείρηση, όσο χοντρό πορτοφόλι και να διαθέτει, που να έχει τη δυνατότητα να αντέξει μια δεύτερη χρονιά σαν αυτή του 2020».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ