ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Γιατί ο Μητσοτάκης αποφάσισε να αυστηροποιήσει τα μέτρα

Κορωνοϊός: Γιατί ο Μητσοτάκης αποφάσισε να αυστηροποιήσει τα μέτρα
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Προσωπική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η αυστηροποίηση των μέτρων για την εβδομάδα 3 έως το πρωί της 11ης Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση αυτή ελήφθη για προληπτικούς λόγους και στόχος είναι να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των εορτών.

Και αυτό γιατί επιθυμία της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Κατά τις ίδιες πηγές, στις 11 Ιανουαρίου μαζί με τα σχολεία επανέρχεται η λειτουργία του click away, των κομμωτηρίων, των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, των ΚΤΕΟ και των δραστηριοτήτων κυνηγιού και ψαρέματος, όπως ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών.

Αναφορικά με τις εκκλησίες, η λειτουργία των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, αλλά χωρίς πιστούς.

Οι εκκλησίες, μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα υποδεχθούν ξανά τους πιστούς για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως στο τέλος της 2ης εβδομάδας του Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτή την αξιολόγηση θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως κλείνουν από αύριο, Κυριακή 3 Ιανουαρίου, και για μια εβδομάδα (μέχρι τις 6:00 της 11ης Ιανουαρίου) όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι που είχαν ανοίξει σταδιακά πριν από τα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

Την ίδια ώρα, επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Την ίδια ώρα, προανήγγειλε και το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ