ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Ποδαρικό» με μπαράζ εναντίον της κυβέρνησης για την πανδημία

ΣΥΡΙΖΑ: «Ποδαρικό» με μπαράζ εναντίον της κυβέρνησης για την πανδημία
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκαν με το «μαλακό» στο νέο χρόνο.

Μόλις δεύτερη μέρα του χρόνου κι εν μέσω εορταστικού τριήμερου, η Κουμουνδούρου φάνηκε να δουλεύει σε ρυθμούς καθημερινής. Με μπαράζ ανακοινώσεων η αξιωματική αντιπολίτευση επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ και στη νέα χρονιά συνέχισε (όπως είναι φυσικό, άλλωστε) σε μια γραμμή κριτικής η οποία στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

-Απουσία συνεκτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

-Ελλιπής στήριξη του ΕΣΥ.

-Ανεπαρκής προστασία των πιο αδύναμων και όξυνση των φαινομένων ευνοιοκρατίας.

Για τη σκλήρυνση του lockdown

Σε ό,τι αφορά τη σκλήρυνση του lockdown που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για παλινωδίες Μητσοτάκη. Τόνισε δε ότι:

«Η κυβέρνηση, έπειτα από δυο μήνες lockdown, συνεχίζει στον δρόμο της αποτυχίας με την πανδημία έκτος ελέγχου. Μέσα στον πανικό της, αντιμετωπίζει την κοινωνία ως διακόπτη που ανοιγοκλείνει, χωρίς κανένα σχέδιο. Αρνείται την ενίσχυση του ΕΣΥ, τα μαζικά δωρεάν τεστ για τους πολίτες, την απαραίτητη επίταξη ιδιωτικών κλινικών.»

Κι επισήμανε:

«Περιοριστικά μέτρα χωρίς σχέδιο, χωρίς ενίσχυση του συστήματος υγείας και χωρίς οικονομική ενίσχυση της κοινωνίας είναι καταδικασμένα να αποτύχουν.»

Ο δε Νίκος Φίλης είπε ότι για να ανοίξουν ξανά τα σχολεία απαιτούνται 4 βασικές προϋποθέσεις:

- Αποστάσεις στις τάξεις

- Συνεχή δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

- Κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των εκπαιδευτικών άνω των 50 ετών καθώς και αυτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

- Κατά προτεραιότητα εμβολιασμός γονέων καθώς και παππούδων που διαμένουν στην ίδια στέγη με τους μαθητές.»

Ακυρώσεις εμβολιασμών

Πολύ σκληρό ήταν το σχόλιο της Κουμουνδουρου σχετικά με τις καταγγελίες για ακυρώσεις προγραμματισμένων εμβολιασμών υγειονομικών:

«Πλιάτσικο και ανικανότητα. Μόνον έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το εμβόλιο. Αφού είδαμε πρώτα φωτογραφίες από κυβερνητικά στελέχη που έκαναν το εμβόλιο στη θέση υγειονομικών, σήμερα, από όλη τη χώρα, έρχονται νέες καταγγελίες.

Προγραμματισμένοι εμβολιασμοί υγειονομικών αναβάλλονται χωρίς καμία εξήγηση. Ανίκανες διοικήσεις και μία επικίνδυνη κυβέρνηση που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα στοιχειώδη. Καλούμε το υπουργείο να απαντήσει άμεσα για το λόγο των ακυρώσεων.»

Πόσοι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ο Ανδρέας Ξανθός και οι βουλευτές Νίκος Ηγουμενίδης, Κώστας Μάρκου, Ανδρέας Μιχαηλίδης. Θανάσης Παπαδόπουλος. Οι βουλευτές ρωτάνε μεταξύ άλλον τον κ. Κικίλια:

«Προτίθεται να δώσει αναλυτικά στοιχεία για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και τις αντοχές του ΕΣΥ, όπως είναι ο αριθμός των καθημερινών εισαγωγών στις κλινικές covid και στις ΜΕΘ covid, ο αριθμός των εργαζομένων του ΕΣΥ που προσβάλλονται από τον ιό και είναι «εκτός μάχης», ο αριθμός των θανάτων που καταγράφονται εντός και εκτός ΜΕΘ, το ποσοστό των ασθενών που υποτροπιάζουν μετά την έξοδο τους από τον νοσοκομείο;»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ