ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Γιατί αιφνιδίασε με αυστηρότερα μέτρα ο Μητσοτάκης

Φωτογραφία αρχείου (Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP)

Στο κλείσιμο του κύκλου της επικίνδυνης κινητικότητας της εορταστικής περιόδου –προτού διαγνωστεί με καθυστέρηση μια νέα υποτροπή της πανδημίας- στόχευε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την απόφασή του να επιστρέψει τη χώρα άμεσα σε καθεστώς πιο αυστηρών απαγορεύσεων.

Κατά πληροφορίες η συγκεκριμένη ρότα, παρά τον αιφνιδιασμό σε όλα τα μέτωπα - ακόμη και εσωτερικά - είχε αρχίσει να διαμορφώνεται στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας και «κλείδωσε» το τελευταίο 48ωρο.

Όλα τα διαθέσιμα δεδομένα βρίσκονται εδώ και ημέρες στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρωθυπουργού με κυβερνητικά στελέχη αλλά και τους ειδικούς.

Η μετάβαση στην μερική χαλάρωση ήδη «κουβαλούσε» ένα μείζονα παράγοντα επιβάρυνσης και αυτός δεν ήταν άλλος από την αυξημένη κινητικότητα.

Το πρόβλημα που αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των μέτρων του αυστηρού lockdown, επιδεινώθηκε -όπως δείχνουν τα στοιχεία- στην σχεδόν δεκαπενθήμερη περίοδο που «ξέσφιξε» ο κλοιός των περιορισμών.

Προ του συγκεκριμένου διαστήματος μάλιστα, και ενώ το κοντέρ «έγραφε» ήδη αρκετές εβδομάδες εφαρμογής οριζόντιων απαγορεύσεων, η κινητικότητα καταγραφόταν αυξημένη άνω του 25%-30% σε σχέση με το lockdown του Μαρτίου του 2020.

Το «αποτύπωμα» όμως της συγκεκριμένης περιόδου σύμφωνα με όσους γνωρίζουν τα διαμειβόμενα στις συσκέψεις των τελευταίων ημερών, δεν θα γινόταν άμεσα ορατό.

Με το τρίτο κύμα της πανδημίας δε, να χτυπάει ήδη τη Γηραιά Ήπειρο και το κολοσσιαίο εγχείρημα του εμβολιασμού να βρίσκεται σε εξέλιξη, η επιλογή του αλγόριθμου κρίθηκε ως ρίσκο που δεν είναι δυνατόν στην παρούσα φάση να αναληφθεί.

Οι γιορτινές εικόνες δε ενέτειναν τον κυβερνητικό προβληματισμό για την τελική επίπτωση στο επιδημιολογικό φορτίο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως λένε συνεργάτες του, ήθελε να δημιουργήσει ένα σημείο καμπής, και όπως ο ίδιος έχει επανειλημμένα διαμηνύσει δεν θα διστάσει να πάρει νωρίτερα μέτρα για να διατηρηθεί ο έλεγχος στη μάχη κατά της πανδημίας.

Στο ίδιο πλαίσιο είναι ξεκάθαρα διακηρυγμένη η κυβερνητική πρόθεση για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Ο στόχος να ξαναχτυπήσει το κουδούνι και μάλιστα σε όλες τις βαθμίδες, υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων, κρίθηκε ότι εξυπηρετείται από αυτή την προληπτικού χαρακτήρα απόφαση.

Μια απόφαση που θα περιχαρακωθεί από ένα ευρείας κλίμακας επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή για την αποτροπή φαινομένων συγχρωτισμού και αυξημένης κινητικότητας.

Είναι επίσης δεδομένο σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές ότι δεν έχουν περάσει απαρατήρητες τα εκτός συνόρων «κορωνοπάρτι» για τα οποία θα αναληφθεί η απαραίτητη μέριμνα, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Για το προσεχές διάστημα είναι κρίσιμο να κερδηθεί καταρχάς το στοίχημα των σχολείων και εν συνεχεία θα επανέλθουν έστω στην ιδιότυπη κανονικότητα οι κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας που υπέστησαν το σκωτσέζικο ντους της επαναφοράς του σκληρού lockdown.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης