ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή σε αυστηρό lockdown: Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα και για μια εβδομάδα

Επιστροφή σε αυστηρό lockdown: Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα και για μια εβδομάδα
Κλείνουν ξανά τα βιβλιοπωλεία (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Σε καθεστώς αυστηρού lockdown επέστρεψε από σήμερα στις 6:00πμ η Ελλάδα, με τα ελάχιστα καταστήματα που είχαν ανοίξει πριν από τις γιορτές για click away να βάζουν και πάλι «λουκέτο» και υπηρεσίες όπως κομμωτήρια και ΚΤΕΟ να κλείνουν και πάλι για μια εβδομάδα. Στόχος της κυβέρνησης, είναι να μειωθεί το δυνατόν περισσότερο το ιικό φορτίο στη χώρα, ώστε να καταστεί δυνατό το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου.

Την νέα αυτή αυστηροποίηση ανακοίνωσε σε έκτακτη ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το πρωί του Σαββάτου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «παίζουμε άμυνα με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας».

Όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, εκτός από το κλείσιμο των καταστημάτων επανέρχεται και η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, δηλαδή από τις 21:00 και μέχρι τις 5:00πμ.

Μοναδική εξαίρεση είναι οι εργαζόμενοι και όσοι έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε πως οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Τα μέτρα αυτά θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 6:00πμ της 11ης Ιανουαρίου, όταν και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ανοίξουν όλες οι σχολικές μονάδες ταυτόχρονα.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες πως οι επαγγελματικοί κλάδοι που ξανακλείνουν από σήμερα (λιανεμπόριο με click away, βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης άκρων και ΚΤΕΟ) θα ανοίξουν εκ νέου στις 11 Ιανουαρίου.

Το ίδιο φαίνεται πως ισχύει και για τις εκκλησίες, που από τις 11 Ιανουαρίου θα υποδεχθούν κανά τους πιστούς στις κυριακάτικες λειτουργίες με τους ίδιους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Στο τέλος της 2ης εβδομάδας του Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτήν την αξιολόγηση θα ληφθούν αποφάσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, όπως διευκρίνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο ίδιος άλλωστε υπογράμμισε ότι η λήψη των μέτρων αποφασίστηκε καθώς η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται και τα νοσοκομεία εξακολουθούν να νοσηλεύουν μεγάλο αριθμό ασθενών.

Αγωνιούν οι έμποροι

Όπως ανέφερε εξάλλου ο κ. Πέτσας, «η περαιτέρω, σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα γίνεται με γνώμονα την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Και πάντοτε, βέβαια, με τήρηση των μέτρων προστασίας που απαιτούν οι περιστάσεις».

Οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των εμπόρων, οι οποίοι βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

«Ήταν μια αρνητική είδηση για εμάς» έλεγε χθες στο CNN Greece o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης, τονίζοντας παράλληλα ότι μετά και την νέα απόφαση καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη «να μιλήσουμε σοβαρά για την επέκταση των μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων που βρίσκονται πλέον σε πολύ δύσκολη κατάσταση».

«Ενώ προετοιμαζόμασταν να λειτουργήσουμε μας ανακοινώθηκε ότι έχουμε άλλη μια βδομάδα με κλειστά στα μαγαζιά μας, κάτι που κάνει τα μέτρα στήριξης κάτι περισσότερο από αναγκαία. Ελπίζουμε ότι στις 11 του μηνός θα είμαστε πίσω με σταδιακή επαναλειτουργία και σεβόμενοι τους κανόνες».

Το βασικότερο που πρέπει να δει η κυβέρνηση, τονίζει ο κ. Καφούνης, είναι να βρεθεί μια λύση για τις επιταγές που αν «σκάσουν» θα καταρρεύσει το εμπόριο, ενώ θα πρέπει να ενισχυθούν οι μη επιστρεπτέες προκαταβολές του 2021 και να φτάσουν στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πιο σκληρός, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης ο οποίος χαρακτήρισε «σπασμωδική κίνηση» τη χθεσινή απόφαση, η οποία όπως είπε «δείχνει μια προχειρότητα».

Ο ίδιος μετέφερε μιλώντας χθες στο CNN Greece την έκπληξη του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης καθώς όπως λέει την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι θα καταστήματα θα δουλέψουν την Κυριακή και σήμερα ήρθε νέα απόφαση για κλείσιμο.

«Τι άλλαξε σε αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα; Αυτό μας δείχνει ότι που δεν έχει γίνει σωστός προγραμματισμός. Δεν μπορώ να καταλάβω τι μεσολάβησε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αγορά στον «βωμό» για να ανοίξουν τα σχολεία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις έκτακτες ανακοινώσεις του προανήγγειλε το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου.

«Στόχος είναι να φτάσουμε, με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου, να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Να αποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας να συναντηθούν ξανά με το λειτούργημά τους. Και οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία τους. Στον φυσικό τους χώρο. Στο δεύτερο σπίτι τους. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους» είπε ο κ. Πέτσας.

Παρότι ο κ. Πέτσας δεν ανέφερε έαν θα ανοίξουν όλες οι σχολικές μονάδες ταυτόχρονα, αργότερα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η κυβέρνηση σκοπεύει για ταυτόχρονο χτύπημα των κουδουνιών σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Δεν θα καταβάλουν ενοίκιο Ιανουαρίου όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, οι επιχειρήσεις, που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 11 του μηνός, δεν θα καταβάλουν το ενοίκιο για τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα.

Με αυτό τον τρόπο, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή.

Συνεπώς, η επιχείρηση που αξιοποιεί το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιανουάριο. Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον Ιανουάριο.

Στο μέτρο συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Επιπροσθέτως, οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών, όπως και οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, θα έχουν κατά τον Φεβρουάριο έκπτωση ενοικίου 80%, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, με επιμερισμό του κόστους του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στις επιχειρήσεις- ενοικιαστές και 20% στους εκμισθωτές. Ενώ, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 40% του μηνιαίου μισθώματος για τον Φεβρουάριο.

Συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν το Σάββατο, φαίνεται μεν να υπάρχει μια αποκλιμάκωση της κατάστασης, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει λιγότερα κρούσματα (262) και μικρότερο αριθμό θανάτων (40) το τελευταίο 24ωρο, αρκετά μειωμένα σε σύγκριση με των προηγούμενων ημερών, θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψιν πως πραγματοποιήθηκαν πολύ λιγότερα τεστ λόγω της αργίας της Πρωτοχρονιάς.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων, ωστόσο, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με 431 συμπολίτες μας να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Άλλωστε όπως έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη, το «αποτύπωμα» των γιορτών θα φανεί σε διάστημα 10-15 ημερών αργότερα.

Από τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν, σχεδόν τα μισά αφορούν στην Αττική, όπου ο αριθμός παραμένει τριψήφιος (111).

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας, ο κ. Πέτσας είπε πως αυτή έχει βελτιωθεί και σήμερα είναι «εμφανώς καλύτερη από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης».

Είπε, ωστόσο, πως τα κρούσματα παραμένουν ακόμη σε υψηλά επίπεδα και η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται.

«Τα νοσοκομεία μας εξακολουθούν να νοσηλεύουν μεγάλο αριθμό ασθενών. Δυστυχώς, περίπου 2.500 συνάνθρωποί μας πέρασαν τα Χριστούγεννα σε κλίνες Covid, ενώ περισσότεροι από 400 εξακολουθούν να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τα δεδομένα αυτά επιβάλλουν να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, κάνοντας ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο τη διασπορά του κορωνοϊού στην πατρίδα μας. Ιδίως τώρα, που η ελπίδα του εμβολίου δεν είναι ευχή ή προσδοκία. Αλλά πραγματικότητα, σε εξέλιξη. Για αυτό “παίζουμε άμυνα” με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας. Και περνάμε στην αντεπίθεση, με την επιχείρηση “Ελευθερία” για τον εμβολιασμό» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και συμπλήρωσε:

«Σε ό,τι αφορά την άμυνα, ξέρουμε όλοι τη σημασία της για την προστασία της ζωής μας και της ζωής αυτών που αγαπάμε. Ξέρουμε επίσης πόσο δύσκολα και αργά επέρχεται η βελτίωση, σε αντίθεση με την επιδείνωση που συντελείται γρήγορα όταν χαλαρώνουμε. Και είναι ανάγκη ό,τι χτίσαμε όλοι μαζί, με κόπο και θυσίες, σε διάστημα πολλών μηνών, να μην γκρεμιστεί από την χαλάρωση λίγων ημερών. Επιβάλλεται, συνεπώς, να κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε για να βελτιώσουμε την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Ώστε να ξαναγυρίσουμε, σταδιακά, σε μια μορφή κανονικότητας. Και, πρώτα από όλα, να μπορέσουν τα παιδιά μας να επιστρέψουν στα σχολεία».

«Από αύριο, λοιπόν, και για μια εβδομάδα, κάνουμε ακόμη μία προσπάθεια. Αξίζει να το κάνουμε, προληπτικά, καθώς όλοι μας μπορεί να χαλαρώσαμε τις γιορτινές ημέρες. Μένουμε, λοιπόν, ξανά σπίτι. Για να δώσουμε μια μεγάλη ανάσα στους ήρωες της πρώτης γραμμής που δίνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό. Για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, τη ζωή του διπλανού μας και των δικών μας ανθρώπων, όλων μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ