ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Αντίστροφη μέτρηση για την ώρα της κρίσης

Ανασχηματισμός: Αντίστροφη μέτρηση για την ώρα της κρίσης
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Δημοσιεύτηκε:

Σε τροχιά ανασχηματισμού έχει εισέλθει η κυβέρνηση, με τις αλλαγές στην παρούσα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου να θεωρούνται θέμα ημερών.

Κατά πληροφορίες φαίνεται πως ο πρωθυπουργός διακρίνει στο προσεχές διάστημα τον κατάλληλο πολιτικά χρόνο για να πατήσει το «κουμπί» της επανεκκίνησης του κυβερνητικού σχήματος.

Έναν ανασχηματισμό τον οποίο η εμφάνιση του δευτέρου κύματος της πανδημίας μετέθεσε χρονικά, καθώς η αναγκαστική είσοδος στο δεύτερο lockdown επαναπροσδιόρισε τα πρωθυπουργικά πλάνα και τις προτεραιότητες.

Όμως όπως εκτιμάται το προσεχές δεκαπενθήμερο, με δεδομένη την εκ νέου εφαρμογή αυστηρών περιορισμών για τη διατήρηση του ελέγχου της διασποράς της Covid-19, αλλά και της αποτροπής ενός τρίτου κύματος, σε συνδυασμό με την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία», δημιουργεί τον απαραίτητο χώρο ασφαλείας.

Παρότι ο πρωθυπουργός κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, οι πληροφορίες συγκλίνουν στα βασικά χαρακτηριστικά του επερχόμενου ανασχηματισμού.

Θα είναι δομικός, με σημαντικής έκτασης αλλαγές στα πρόσωπα που βρίσκονται στην κορυφή των πυραμίδων των υπουργείων καθώς επίσης στη βαθμίδα των υφυπουργών.

Στην πρώτη κατηγορία φαίνεται πως συγκαταλέγονται σημαντικό τμήμα από την υπουργική… «παροικία» των λεγόμενων τεχνοκρατών που δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα για την επίτευξη της στοχοθεσίας, όπως αυτή προσδιοριζόταν στους μπλε φακέλους που είχαν παραλάβει.

Επίσης, όπως εκτιμάται βάσιμα, δεν θα πρέπει να αναμένεται ένα νέο άνοιγμα προς την κεντροαριστερά και άντληση στελεχών από τη δεξαμενή της, σε ορισμένα από τα οποία ο πρωθυπουργός τρέφει σημαντική εκτίμηση.

Δεδομένη επίσης θεωρείται η ενίσχυση του αποτυπώματος της κοινοβουλευτικής ομάδας στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Άλλωστε οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους «γαλάζιους» βουλευτές έχουν πυκνό χαρακτήρα, με πηγές να υπενθυμίζουν την αποστροφή του σε μια από τις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας:

«Και βέβαια γνωρίζετε πολύ καλά ότι και η δική μου πόρτα λόγω κορωνοϊού μπορεί να είναι μισάνοιχτη, η οθόνη μου είναι πάντα ανοιχτή πάντως» είχε αναφέρει με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Νοέμβριο.

Επιπλέον το… μπλοκάκι του Κυριάκου Μητσοτάκη γεμίζει συνεχώς από σημειώσεις και δεδομένα για καθέναν από τους βουλευτές, καθώς το πρωθυπουργικό… scouting είναι συνεχές.

Όπως υποστηρίζεται μάλιστα από αυτή την διαδικασία έχει δημιουργηθεί μια δεξαμενή 25 βουλευτών υποψήφιων για κάποια από τα χαρτοφυλάκια, που είτε θα αλλάξουν χέρια είτε θα δημιουργηθούν.

Η αξιοποίηση των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, όπως υπογραμμίζεται, κάθε άλλο παρά μια κίνηση διατήρησης των ισορροπιών αποτελεί.

Βασικό ζητούμενο είναι η εκπλήρωση των κυβερνητικών στόχων και εντός του απαιτητικού χρονοδιαγράμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ