ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Η κυβέρνηση συνεχίζει τα μηνύματα εφησυχασμού που πληρώσαμε ακριβά

Γεννηματά: Η κυβέρνηση συνεχίζει τα μηνύματα εφησυχασμού που πληρώσαμε ακριβά
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε η Φώφη Γεννηματά στη Μαριτίνα Ζαφειριάδου για τη Realnews.

Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε:

Το εμβόλιο είναι ένα μεγάλο δώρο. Χρειάζεται όμως σχέδιο, οργάνωση, αποτελεσματικότητα που έλειψαν, με ευθύνη της κυβέρνησης, το προηγούμενο διάστημα. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, δυστυχώς, δεν έγινε μάθημα στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του. Συνεχίζουν την επικοινωνιακή διαχείριση και τα μηνύματα εφησυχασμού, που πληρώσαμε ακριβά. Με χιλιάδες ανθρώπινες ζωές»

Προσέθεσε ότι: «Εμείς έχουμε παρουσιάσει συγκεκριμένο οδικό χάρτη για τον έλεγχο της πανδημίας. Για το «ασφαλές άνοιγμα», τη διαδικασία εμβολιασμού, την στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Πρώτη προτεραιότητα παραμένει η ενίσχυση του ΕΣΥ, που ξέμεινε στις εξαγγελίες. Η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα δεν μπορεί να τελούν σε επ’αόριστον αναστολή με οριζόντια μέτρα καθολικής εφαρμογής παντού, αλλά απαιτούνται στοχευμένες, ανά περιοχή, παρεμβάσεις, στη βάση αξιόπιστων επιδημιολογικών δεδομένων και μαζικών τεστ. Η διαδικασία εμβολιασμού είναι σημαντικό να εξελιχθεί αποτελεσματικά και με απόλυτη διαφάνεια. Η παρέλαση της κυβερνητικής «ελίτ» που εμβολιάστηκε κατ’ εξαίρεση είναι προκλητική και στέλνει λάθος μήνυμα. Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, ήρθε ο «κατόπιν ενεργειών μου» Πρωθυπουργός να το σταματήσει.»

Η αποτίμηση της κυβέρνησης

Αναφορικά με τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι:

«Τον Ιούλιο του 2019, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, ανάμεσα σε αυτούς χιλιάδες προοδευτικοί, κεντρώοι, μετριοπαθείς πολίτες και δημοκράτες της μεσαίας τάξης, ψήφισαν ΝΔ γιατί ήθελαν να φύγει επιτέλους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και επί ενάμιση χρόνο παρακολουθούν σκηνές από το ίδιο έργο.

Ξανά έφοδος στο κράτος, με καθεστωτικές πρακτικές, παλαιοκομματικές λογικές και αλαζονικές συμπεριφορές, γαλάζιας απόχρωσης αυτή τη φορά.

Όσο και αν ο κ. Μητσοτάκης τα δίνει όλα για να προπαγανδίσει, με δημόσιο χρήμα, τη δήθεν «κεντρώα» ή «μεταρρυθμιστική» του εικόνα, η πραγματικότητα δεν κρύβεται. Το περίφημο σχέδιο τους για την ανόρθωση της χώρας δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ατζέντα των απαιτήσεων των ισχυρών φίλων τους. Αντί μεταρρυθμίσεων που θα «σπρώξουν» την οικονομία και την κοινωνία μπροστά, συντηρητικές επιλογές παλαιάς κοπής. Η πανδημία και οι έκτακτες συνθήκες αντί να λειτουργήσουν ως καταλύτης επίσπευσης των αναγκαίων αλλαγών χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για να σαρώσουν εργασιακά κεκτημένα, να περιορίσουν την πολυφωνία, να ελέγξουν θεσμούς με τις δικές τους επιλογές και να επιβάλλουν τις συντηρητικές ιδεοληπτικές εμμονές τους στη Δημόσια Διοίκηση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην εκπαίδευση, στη Δικαιοσύνη.»

Τα εκλογικά σενάρια

Ερωτώμενη αν το 2021 θα είναι χρονιά εκλογών, η Φώφη Γεννηματά απάντησε ως εξής:

«Τα εκλογικά σενάρια - που απεργάζονται και διαρρέουν οι επιτελείς του κ. Μητσοτάκη – είναι για μένα, όπως έχω πει, ύβρις. Αναδεικνύουν κυνικό πολιτικό καιροσκοπισμό.

Μέσα στη νέα χρονιά, η μάχη ενάντια στην πανδημία και απέναντι στις πολύπλευρες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά κορυφώνεται. Αυτό πρέπει να είναι η αποκλειστική έγνοια όλων μας και πρωτίστως της κυβέρνησης και όχι η κομματική και εκλογική σκακιέρα. Σημασία έχει να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές, να περιοριστεί ο πόνος, να εμβολιαστεί σωστά και μεθοδικά ο πληθυσμός, να οργανωθεί το ΕΣΥ και να ανοίξουν σταδιακά η κοινωνική και η οικονομική δραστηριότητα με ασφάλεια. Και φυσικά να στηρίζονται με επάρκεια και δικαιοσύνη όσοι χάνουν δουλειές, επιχειρήσεις, εισοδήματα από την πανδημία. Όσο αφορά την πολιτική είναι ώρα να ξαναβρεί την άμεση επαφή με τους πολίτες και τα προβλήματα τους. Εμείς σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε αιφνιδιασμό.»

Η προοδευτική κυβέρνηση

Αναφορικά με την εκλογική τακτική του ΚΙΝΑΛ και την έννοια της προοδευτική κυβέρνησης, παρατήρησε ότι:

«Μια πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση είναι ζωτική ανάγκη για τη χώρα και θα είναι σύντομα πολιτικό και κοινωνικό αίτημα. Για να μπει επιτέλους φρένο τόσο στη συντηρητική οπισθοδρόμηση όσο και στον ανεύθυνο λαϊκισμό, στη δημαγωγία και στην πλειοδοσία ψεύτικων υποσχέσεων.

Αυτή η προοπτική της σύγχρονης προοδευτικής διεξόδου στο σημερινό αδιέξοδο του βολικού για λίγους και ισχυρούς τεχνητού διπολισμού, έχει ως όρο και προϋπόθεση την ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή. Έτσι βλέπουμε την προοδευτική Κυβέρνηση. Η θέση μου αυτή είναι ξεκάθαρη, δεν χρειάζεται ερμηνεία και δεν επιδέχεται παρερμηνείες.

Και υπογράμμισε:

«Η αυτόνομη πορεία και η διεκδίκηση πρωταγωνιστικού ρόλου στις πολιτικές εξελίξεις με προοπτική διακυβέρνησης, είναι ο θεμελιώδης όρος του συμβολαίου που έχω συνυπογράψει με την κοινωνική μας βάση και δεν τον διαπραγματευόμαστε.

Για αυτό και η θέση αυτή αποτελεί και την κοινή συνισταμένη όλων των συλλογικών αποφάσεων των συνεδρίων και των πολιτικών οργάνων του Κινήματος Αλλαγής. Τώρα που ο λόγος μας απλώνεται στην κοινωνία, το έργο και οι αξίες του ΠΑΣΟΚ αποκαθίστανται, είναι ώρα να το πάρουν μια και καλή απόφαση οι μνηστήρες κάθε πλευράς και τα διατεταγμένα παπαγαλάκια τους που εξακολουθούν να διακινούν σενάρια που μας επιφυλάσσουν δορυφορικό ρόλο. Η παράταξη μας, αυτόνομη, ισχυρή, θα πρωταγωνιστήσει ξανά στον αγώνα για πολιτική, οικονομική και κοινωνική αναγέννηση της Ελλάδας.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ