ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Το διπλωματικό θρίλερ στη Σύνοδο της Δευτέρας

Προσφυγικό: Το διπλωματικό θρίλερ στη Σύνοδο της Δευτέρας
REUTERS

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο υπήρξε στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Δευτέρας για το προσφυγικό. Αν σκεφτεί κανείς πως ούτως ή άλλως δεν κατέστη δυνατή τελική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας και οι αποφάσεις παραπέμφθηκαν για την επόμενη Σύνοδο ,αλλά και τις αντιδράσεις που υπάρχουν ήδη σε χώρες της Ε.Ε. γίνεται σαφές πως στη Σύνοδο της 17ης Μαρτίου μας περιμένει ένα νέο διπλωματικό θρίλερ.

Η ίδια η διαμόρφωση του τελικού κειμένου της περασμένης Δευτέρας υπήρξε επεισοδιακή. Το απόγευμα της Κυριακής το Συμβούλιο της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων της Ε.Ε. συμφώνησε επί ενός προσχεδίου δήλωσης. Σε αυτό σημειωνόταν από τη δεύτερη κιόλας παράγραφο: «Οι παράτυπες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Βαλκανίων πλησιάζουν στο τέλος. Αυτή η οδός έχει πια κλείσει».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το "Βήμα της Κυριακής" στη διατύπωση αυτή αντέδρασε έντονα η Άγκελα Μέρκελ καθώς το Βερολίνο δεν ήθελε να υπάρχει η φράση «η αυτή η οδός έχει πια κλείσει» για να μην οξυνθούν τα πνεύματα. Την ίδια στιγμή η καγκελαρία τόνιζε πως «υπάρχει μια νέα πραγματικότητα και πρέπει να ασχοληθούμε με την Τουρκία».

Τελικά στο τελικό κείμενο συμφωνήθηκε μετά από έντονες διαβουλεύσεις να μπει η φράση «Οι παράτυπες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων έχουν φθάσει τώρα στο τέλος τους», κάτι που επανέλαβε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο Twitter μετά από λίγες μέρες. Αυτό το tweet του κυρίου Τουσκ και κυρίως η πρωτοβουλία του να δώσει συγχαρητήρια στις χώρες που έκλεισαν τα σύνορα και να κάνει λόγο για κοινή απόφαση των "28" προκάλεσαν την αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού, που είχε διαφορετική προσέγγιση για τα όσα έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωσή της.

Οι τουρκικές απαιτήσεις

Σύμφωνα με το Βήμα η Τουρκία προσφέρθηκε να δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες ακόμα και τους Σύρους από τη την Ελλάδα. Παράλληλα θα έμπαινε σε εφαρμογή η φόρμουλα «ένας έναντι ενός» που σημαίνει πως για κάθε Σύρο πρόσφυγα που δέχεται η Τουρκία να επιστραφεί σε αυτήν από την Ελλάδα ένας Σύρος θα πρέπει να εγκατασταθεί από την Τουρκία στις χώρες της Ε.Ε.

Για αυτή την προσφορά, η Τουρκία ζήτησε ανταλλάγματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται επιπλέον 3 δις οικονομική βοήθεια (πέρα από τα 3 δις που έχουν ήδη συμφωνηθεί) , κατάργηση της βίζας για του Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ε.Ε από τον Ιούνιο, άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων για την είσοδο της στην Ε.Ε αλλά ακόμα και τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία ασφαλών ανθρωπιστικών περιοχών στη Συρία. Το τι από όλα αυτά θα γίνει αποδεκτό και ποια θα είναι η τελική συμφωνία θα κριθεί στη Σύνοδο της 17ης Μαρτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ