ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Με προεκλογικό «άρωμα» και οι καραμπόλες στην ΚΟ της ΝΔ

Ανασχηματισμός: Με προεκλογικό «άρωμα» και οι καραμπόλες στην ΚΟ της ΝΔ
INTIME/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Στην περαιτέρω ενίσχυση του κυβερνητικού σχήματος με πρόσωπα από τη γαλάζια κοινοβουλευτική δεξαμενή προχώρησε ο πρωθυπουργός με στόχο την εκπροσώπηση όσο το δυνατόν περισσότερων εκλογικών περιφερειών.

Έμπειροι κοινοβουλευτικοί εκτιμούν πως η κίνηση αυτή έγινε με προοπτική την προσφυγή στις κάλπες εντός του 2021. Τα σενάρια αυτά πυροδότησε έντονα και η μετακίνηση του Μάκη Βορίδη, που προέρχεται από τη «σκληρή» κομματική βάση της ΝΔ αλλά και του στενού συνεργάτη και μέχρι σήμερα κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα, οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις θέσεις του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων δείχνουν ότι η ΝΔ ετοιμάζεται να κινηθεί σε ρυθμούς «σκληρού ροκ».

Ενδεικτικό είναι πως δίπλα στον έμπειρο Γιάννη Βρούτση, ο οποίος θα είναι ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, μπαίνουν πρόσωπα της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς, όπως ο Θανάσης Πλεύρης και ο Χρήστος Μπουκώτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μετά την υπουργοποίηση Καλαφάτη, προτείνεται ο Γιάννης Μπούγας, που διατέλεσε πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Ο πρωθυπουργός επιβράβευσε την κοινοβουλευτική παρουσία και τις μάχες που έδωσαν γαλάζια στελέχη, όπως ο μέχρι πρότινος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρος Καλαφάτης, αλλά και ο έως τώρα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπήλιος Λιβανός. Σημαντικές ευκαιρίες δίνονται σε μια σειρά από βουλευτές, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν θητεύσει σε κυβερνητικές θέσεις στο παρελθόν, όπως η Ζέττα Μακρή και η Σοφία Βούλτεψη.

Αξιοποιήθηκαν ωστόσο, και τα λεγόμενα «πρωτάκια» της Βουλής, όπως ο Χρήστος Ταραντίλης στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Άγγελος Συρίγος στη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης και ο Γιώργος Κώτσηρας στη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης. Παλιός στη Βουλή, καινούργιος στη ΝΔ ο Γιώργος Αμυράς αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού αρμόδιου για την Προστασία Περιβάλλοντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ