ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» εκλογές, δεξιά στροφή κι εγκλωβισμό Μητσοτάκη

Ανασχηματισμός: Ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» εκλογές, δεξιά στροφή κι εγκλωβισμό Μητσοτάκη
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Πώς είδαν στην ΣΥΡΙΖΑ τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε σήμερα;

Όλα τα στελέχη με τα οποία συνομίλησε το CNN Greece συνέκλιναν σε τρία βασικά σημεία.

Πρώτον, πρόκειται για «εκλογικό» ανασχηματισμό. Στην Κουμουνδούρου έτσι κι αλλιώς επικρατούσε η εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να στήσει διπλές εκλογές νωρίς το φθινόπωρο (πριν την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού), στο βαθμό βέβαια που έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό. Πέρα από την υπουργοποίηση μεγάλου αριθμού βουλευτών για μην υπάρχει μεμψιμοιρία στην ΚΟ και να ενισχυθούν συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες, στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν έμφαση στην ανάθεση σημαντικών πόστων σε πρόσωπα όπως ο Μάκης Βορίδης. Ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στο CNN Greece ότι «κάθε μία από τις επιλογές Μητσοτάκη έχει τη δική της εκλογική σκοπιμότητα».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε από τη μεριά του:

«Οι ‘μουσικές καρέκλες’ και τα σχέδια για εκλογικό αιφνιδιασμό, με τον ακροδεξιό κ. Βορίδη στο Υπουργείο Εσωτερικών, που ζητούσε θεσμικά μέτρα για να μην ξανακυβερνήσει η Αριστερά, δεν μπορούν να σώσουν τον κ. Μητσοτάκη από την κοινωνική δυσαρέσκεια και τις ευθύνες του.»

Η δεξιά στροφή

Δεύτερον, στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για δεξιά στροφή Μητσοτάκη. «Πιο δεξιά, ο τοίχος», είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της Κουμουνδούρου. Η, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, στροφή έγκειται στην υπουργοποίηση στελεχών από τη βαθιά ΝΔ, καθώς και στη μη ανάθεση θέσεων σε πολιτικούς της Κεντροαριστεράς. Η προς τα δεξιά κίνηση του πρωθυπουργού ερμηνεύεται ως ανάγκη κινητοποίησης τους κομματικού μηχανισμού για τις εκλογές.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο Κόκκινο, ανέφερε σχετικά:

«Μια ΝΔ που μετατοπίζεται με τεράστιες ταχύτητες προς την ακροδεξιά και να συγκροτεί στην πραγματικότητα ένα υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς αντίληψης για τα ζητήματα πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης.»

Τριπλή ομηρία

Τρίτον, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για τριπλή ομηρία Μητσοτάκη. Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει τον δομικό ανασχηματισμό τον οποίο επιθυμεί γιατί:

-Είναι όμηρος των αποτυχιών του, αφού η αλλαγή κορυφαίων υπουργών θα σήμανε ομολογία αποτυχίας σε κρίσιμους τομείς του κυβερνητικού έργου.

-Είναι όμηρος των εσωκομματικών συσχετισμών, ιδιαίτερα της τάσης Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός δεν έχει τη δύναμη να αντικαταστήσει κανέναν από τους φίλους του κ. Σαμαρά,

-Είναι όμηρος των μεγάλων συμφερόντων που εξυπηρετεί με την πολιτική του.

Πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να ετοιμάζονται για κάλπες. Το θέμα θα απασχολήσει αύριο τον πρωινό καφέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ