ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση: Η ανθρωπογεωγραφία, η δεξιά στροφή και τα εκλογικά σενάρια

Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση: Η ανθρωπογεωγραφία, η δεξιά στροφή και τα εκλογικά σενάρια
(AP Photo/Yorgos Karahalis)

Τα πρώτα χιλιόμετρα θα αρχίσει να γράφει το «κοντέρ» του νέου κυβερνητικού σχήματος μετά τη μια το μεσημέρι, όταν προγραμματίζεται η ολοκλήρωση - σε διαφορετικές χρονικές ζώνες και σε τρεις ομάδες λόγω των περιορισμών της πανδημίας- της τελετής ορκωμοσίας.

Με τον βασικό κυβερνητικό κορμό να παραμένει αναλλοίωτος αλλά με προσθήκες και αναδιανομές ρόλων, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καλείται να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση αλλά και τις επιπτώσεις που απορρέουν από αυτή, να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, καθώς επίσης και να κλείσει νέα μέτωπα με τα οποία κάνει «ποδαρικό» η νέα χρονιά.

Από τη στιγμή που άνοιξε ο πρωθυπουργός τα «χαρτιά» του, γράφτηκε ο επίλογος στην άκρατη ονοματολογία αλλά αναζωπυρώθηκε η σεναριολογία περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με διαφορετικά ορόσημα έως και το ερχόμενο φθινόπωρο.

Συγκεκριμένες επιλογές και μετακινήσεις που ερμηνεύτηκαν ως δεξιά στροφή ή ως εκλογική διάταξη αντικρούονται από κυβερνητικές πηγές που επισημαίνουν δηκτικά ότι παρά την επιμονή κάποιων να «διαβάζουν» τις αλλαγές με ιδεολογικά κριτήρια ή να βλέπουν στροφή προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, είναι φανερό ότι το κυβερνητικό σχήμα χαρακτηρίζεται από συστράτευση όλων των ρευμάτων της κεντροδεξιάς και του μεταρρυθμιστικού μετώπου.

Ταυτόχρονα, όμως, όπως λένε οι ίδιες πηγές , οι αλλαγές αποκρυσταλλώνουν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα.

«Ο ανασχηματισμός επιβραβεύει χωρίς να αποκλείει» αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν:

«Αντίθετα, αξιοποιεί την εμπειρία, ανακατανέμοντας τις ευκαιρίες: Στους νεότερους, να δοκιμαστούν στο προσκήνιο της δημόσιας ζωής. Και στους παλαιότερους, να δράσουν σε διαφορετικά πεδία της».

Το σύνθημα που μεταδίδεται είναι ότι με τον ανασχηματισμό αναδιατάσσονται οι δυνάμεις της κυβέρνησης, προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στο έργο της.

«Οι αλλαγές διαμορφώνουν ένα κυβερνητικό σχήμα δράσης στις τρέχουσες συνθήκες, αξιοποιούνται όλες οι δυνάμεις της παράταξης ενώ αποτυπώνονται φανερά οι πολιτικές προτεραιότητες» προσθέτουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης.

Επιδιώκεται δε, να εμπεδωθεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων για το 2021, όπως αποτυπώθηκαν και στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής, που έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, να αναδειχθεί η έμφαση που δίνεται σε συγκεκριμένους κρίσιμους τομείς με το βλέμμα στο μέλλον και τοποθετούνται υφυπουργοί με ανάλογες αρμοδιότητες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα χαρτοφυλάκια για το δημογραφικό και την οικογένεια, για ειδικές μορφές τουρισμού, για τον σύγχρονο πολιτισμό, για την ένταξη μεταναστών, για υπηρεσίες Υγείας αλλά και για τις περιβαλλοντικές δράσεις.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η «ανθρωπογεωγραφία» του ανασχηματισμού εκπέμπει επίσης, την αντίληψη της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του δυναμικού της.

Εισέρχονται στο νέο σχήμα πιο πολλοί βουλευτές, ιδίως νέοι, ενώ διατηρείται το μείγμα πολιτικών, εξωκοινοβουλευτικών και στελεχών με τεχνοκρατικό προφίλ.

Αυξάνεται δε και η συμμετοχή των γυναικών.

Όπως υπογραμμίζεται, το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα ήταν κατά κοινή ομολογία επιτυχημένο και αποτελεσματικό.

Αυτό αποτυπώθηκε άλλωστε σε όλες τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, όπου τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης ήταν αυξημένα σε σχέση με τα τέλη του 2019.

Το αρχικό κυβερνητικό σχήμα κατάφερε να διαχειριστεί επιτυχώς, ειδικά κατά το 2020, δύσκολες καταστάσεις και μεγάλες κρίσεις που εκτυλίσσονταν ταυτόχρονα.

Το γεγονός ότι ο βασικός κορμός του Υπουργικού Συμβουλίου παραμένει στο νέο κυβερνητικό σχήμα δηλώνει όπως υπογραμμίζεται το θετικό πρόσημο του απολογισμού, ενώ οι αλλαγές στο σχήμα του δίνουν το μέτρο της προσπάθειας για την υπέρβαση καθυστερήσεων.

Επίσης, σε κάθε υπουργείο θα υπηρετεί υφυπουργός για την καλύτερη υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, με βάση μετρήσιμους στόχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ