ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Η κυβέρνηση δεν ήθελε να επαναλάβει στα Θεοφάνεια το λάθος που έκανε στον Αγ. Δημήτριο

Γεωργιάδης: Η κυβέρνηση δεν ήθελε να επαναλάβει στα Θεοφάνεια το λάθος που έκανε στον Αγ. Δημήτριο
POOL

Η κυβέρνηση δεν ήθελε να επαναλάβει στα Θεοφάνεια το λάθος που έκανε με τη συρροή πιστών στην εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου επισήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι ο νόμος ισχύει για όλους. 

«Θέλω να είμαι ειλικρινής, ένας από τους λόγους που ελήφθη η απόφαση για την καραντίνα αυτής της εβδομάδος, ήταν το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης... Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη και το παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Κατά την ημέρα αυτή συνέρρεαν οι πιστοί, δεν μπόρεσε η εκκλησία να ελέγξει τη συρροή, και μετά η Θεσσαλονίκη έγινε η πόλη που θρήνησε τα περισσότερα θύματα. Αυτή η εικόνα του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, προβαλλομένη στην εικόνα των Θεοφανείων που είναι μια πάνδημη, πανηγυρική λειτουργία μας οδήγησε στο lockdown» πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, είναι «αστειότητες τα περί κόντρας Εκκλησίας – Πολιτείας ποιος έχει το πάνω χέρι... Εδώ είναι να μη γίνει το κακό. Δεν θέλω να πιστέψω ότι η Εκκλησία και ειδικά ο Μακαριότατος θα έπαιρναν την ευθύνη λέγοντας στους πιστούς 'ελάτε στις εκκλησίες' και αφήνοντας τους να συρρεύσουν».

Όπως εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τα μέτρα που ανέφερε η Εκκλησία δεν είναι εφαρμόσιμα στην πράξη.

«Με την εκκλησία είχαμε από την αρχή της πανδημίας μια πάρα πολύ καλή συνεργασία... και το ξέρει αυτό ο Μακαριότατος, έπεσε κι ο ίδιος θύμα του κορωνοϊού γνωρίζει πόσο επικίνδυνο είναι, άλλωστε η εκκλησία της Ελλάδος έχει θρηνήσει θύματα από τον κορωνοϊό... Πριν από λίγες μέρες έφυγε ένας πολύ σεβαστός ιεράρχης, ο μητροπολίτης Καστοριάς, και πολλοί άλλοι πριν, άρα είναι ένας λόγος παραπάνω η εκκλησία να δείξει μεγαλύτερη σπουδή και ευαισθησία. Ο νόμος ισχύει για όλους δεν υπάρχει εξαίρεση στο νόμο» υπογράμμισε.

«Εμείς την Εκκλησία τη σεβόμαστε και την αγαπάμε. Δεν θέλαμε να διαρρεύσει πουθενά ο σχεδιασμός για lockdown, δεν ενημερώσαμε κανέναν, γιατί φοβηθήκαμε φαινόμενα συνωστισμού» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ