ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακατατάξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – Συγκροτήθηκε νέο εσωκομματικό ρεύμα

Ανακατατάξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – Συγκροτήθηκε νέο εσωκομματικό ρεύμα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Οι εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται μετά την αναπόφευκτη ανάπαυλα των Γιορτών.

Με κείμενο που δημοσιεύτηκε στην Αυγή, γνωστοποιήθηκε η συγκρότηση ενός νέου εσωκομματικού «ρεύματος ιδεών».

Το όνομα του είναι Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα (Ρ.ΕΝ.Ε). Βασικά στελέχη της ΡΕΝΕ είναι ο πρώην γραμματέας του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας, ο ΠΑΣΟΚογενής Αντώνης Κοτσακάς και ο «επικεφαλής» των μικρομεσαίων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Σκορίνης.

Σύμφωνα με τους πρωτεργάτες της, η νέα κίνηση στηρίζεται από εκατοντάδες στελέχη σε όλη τη χώρα. Τις επόμενες μέρες θα κάνει και την πρώτη πανελλαδική τηλεδιάσκεψή της. Τα μέλη της ΡΕΝΕ προέρχονται από την προεδρική Κίνηση Μελών. Η διάσπαση της προεδρικής τάσης αντικειμενικά αποδυναμώνει την εσωκομματική θέση των κύριων Παππά και Σπίρτζη.

Οι πολιτικοί άξονες

Στο κείμενο που δημοσιεύτηκε, η ΡΕΝΕ υποστηρίζει ότι:

«Η διακυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιεί ακόμη και την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία για να επιβάλλει πολιτικές που διευρύνουν τις ανισότητες, οδηγούν σε αδιέξοδο την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και απαξιώνουν το Κοινωνικό Κράτος. Συνδυάζουν τον νεοφιλελευθερισμό, ως προς το περιεχόμενο της οικονομικής τους πολιτικής με την ακροδεξιά αντίληψη ως προς τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την καταστολή, ενώ επαναφέρουν το κομματικό κράτος. Η πολιτική αυτή οδηγεί στην κοινωνική έκρηξη.»

Οι πολιτικοί άξονες του νέου εσωκομματικού ρεύματος είναι:

-Η έμφαση στην ανάγκη εμβάθυνσης του προγραμματικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κείμενο αναφέρεται σχετικά: «Η προγραμματική μας πρόταση που βρίσκεται σε επεξεργασία δεν μπορεί και δεν πρέπει να επηρεαστεί μόνο από την κυβερνητική εμπειρία. Πρέπει να επικεντρωθεί και στα νέα μεγάλα ζητήματα του αύριο που αφορούν τις διεργασίες της, εν εξελίξει, 4ηςβιομηχανικής επανάστασης, τη βιοηθική, την τεχνολογία.»

-Η υποστήριξη στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η διατήρηση της τοποθέτησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Αριστερά. Η ΡΕΝΕ επισημαίνει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα έχει ήδη αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες με στόχο τη διεύρυνση, το μετασχηματισμό και τη μετεξέλιξη του κόμματος σε βασικό κορμό των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων του ελληνικού λαού.» Προσθέτει όμως: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτελεί ισχυρή δύναμη στο χώρο της ευρωπαϊκής αριστερής, προοδευτικής, ριζοσπαστικής και δημοκρατικής σκέψης κι ως εκ τούτου οφείλει να διαμορφώσει τη νέα μεγάλη κυβερνητική αριστερά ώστε, αναλαμβάνοντας την κυβερνητική ευθύνη, να αλλάξει όσα στοιχειώνουν την κοινωνία και την πατρίδα μας.»

-Η πρωτοκαθεδρία του κόμματος στη χάραξη της πολιτικής. Κατά τη ΡΕΝΕ, το κόμμα πρέπει να διακρίνεται για τη δημοκρατική λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του, να ενισχύει το αξιακό πλαίσιο συνύπαρξης των μελών του κόμματος, προτάσσοντας το συλλογικό συμφέρον και να ενισχύει την αξιοκρατία, καθώς και να επεξεργάζεται συλλογικά και με τρόπο αξιόπιστα επιστημονικό το κυβερνητικό του πρόγραμμα.

-Η προτεραιότητα στην «αξιακή εμφάνιση του κόμματος στην κοινωνία». Στέλεχος της τάσης με το οποίο συνομίλησε το CNN Greece, είπε ότι αυτός ο άξονας δεν συνδέεται με ζητήματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα το προηγούμενο διάστημα.

Τέλος, η Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα απορρίπτει την κάθετη δομή των τάσεων και δηλώνει ότι αυτές θα πρέπει να κρατηθούν μακριά από τις τοπικές οργανώσεις.

Αναμφίβολα, η δημιουργία του νέου εσωκομματικού ρεύματος διαμορφώνει νέο τοπίο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώνει επίσης ότι οι εσωκομματικές διεργασίες έχουν τη δικιά τους λογική την οποία ούτε προβλέπουν ούτε (σε μεγάλο βαθμό) αντιλαμβάνονται όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι μαζί τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ